КСУ: Кабмін може бути стороною колективної трудової суперечки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ: Кабмін може бути стороною колективної трудової суперечки

258
Кабінет міністрів може бути стороною колективної трудової суперечки (конфлікту). Таке рішення оприлюднив сьогодні Конституційний суд України (КСУ) у справі за конституційним поданням Кабміну про офіційне тлумачення положення ст. 2, абзацу четвертого частини першої статті 3 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових суперечок (конфліктів)", повідомляє кореспондент РБК-Україна.
Зокрема в рішенні зазначається: "В аспекті порушених в конституційному поданні питань положення абзацу четвертого частини першої статті 3 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових суперечок (конфліктів)" необхідно розуміти так, що Кабмін як найвищий орган в системі органів виконавчої влади і як суб'єкт управління об'єктами держвласності в межах повноважень, визначених Конституцією і законами України, може бути стороною колективної трудової суперечки (конфлікту) на національному рівні з питань, передбачених в ст. 2 Закону "Про порядок вирішення колективних трудових суперечок (конфліктів)".
Як пояснив на прес-конференції суддя-доповідач у даній справі Михайло Колос, Кабмін є учасником соціально-трудових відносин на національному рівні і також може бути за певних обставин стороною колективної трудової суперечки на національному рівні.
Колос додав, що це стосується і тих державних підприємств, в яких держава виступає співвласником разом з іншими власниками цього підприємства.
Також сьогодні КСУ визнав конституційною вимогу погоджувати з першим віце-прем'єром України структуру центрального апарату Міноборони. Провадження у справі проходило за конституційним поданням Президента України про відповідність Конституції України (конституційності) абзацу другого пункту 12 Положень про Міністерство оборони України, затвердженого постановою Кабінету міністрів від 3 серпня 2006 року № 1080 в редакції постанови Кабміну від 1 липня 2009 року № 664 (справа про узгодження структури центрального апарату Міністерства оборони України).
Крім того, в КСУ сьогодні надійшло конституційне подання Президента України відносно відповідності Конституції України (конституційності) постанови Кабінету міністрів України "Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільчих мереж" від 10 червня 2009 року G 775. Згідно з регламентом КСУ, конституційне подання передане на вивчення до секретаріату Суду.
Вказаною постановою Кабінет міністрів погодився з пропозицією Міністерства палива та енергетики, підтриманою Міністерством економіки і Фондом державного майна, про передачу на баланс визначеного Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" її дочірнього підприємства майна державних газорозподільчих мереж (розподільні газопроводи, споруди на них, транспортні засоби спеціального призначення, а також необхідна проектно-кошторисна і виконавчо-технічна документація), які знаходяться на балансі підприємств, вказаних в додатку до цієї постанови (відкриті акціонерні товариства, дочірні компанії НАК "Нафтогаз України", державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз").
Президент Віктор Ющенко заявляв, що таке рішення Кабміну України - це не що інше, як "введення монополії дочірнього підприємства "Нафтогазу" на всьому ринку послуг з розподілу природного і нафтового газу і постачань природного газу споживачам за регульованим тарифом, а отже, встановлення обмежень і перешкод для інших суб'єктів господарювання різних форм власності із ведення вказаних видів господарської діяльності".
Нагадаємо, на виконання вищезазначеної постанови Кабміну 4 серпня 2009 р. було створено дочірнє підприємство "Нафтогазмережі". Згідно із положенням постанови № 775 майно газорозподільних мереж (розподільні газопроводи, споруди на них, транспортні засоби спецпризначення, а також проектно-кошторисна і виконавчо-технічна документація), згідно із законодавством України, що перебуває в держвласності і не підлягає приватизації, передаються на баланс вказаного підприємства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас