Ринок акцій США в останній тиждень року чекає слабка активність, можлива висока волатильність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій США в останній тиждень року чекає слабка активність, можлива висока волатильність

Фондовий ринок
231
Активність торгів на американському ринку акцій в останній тиждень року, ймовірно, буде низькою, оскільки багато трейдерів вважають за краще зробити паузу в роботі в період між Різдвом і Новим роком, пише MarketWatch.
В цих умовах будь-які сюрпризи з боку статданих, приємні і неприємні, можуть призвести до значних коливань котирувань акцій.
Як очікують експерти, опитані агентством Bloomberg, інформація про споживчу довіру в США за грудень, а також жовтневі дані з цін на житло будуть позитивними і дадуть американській економіці імпульс до продовження зростання в 2010 році.
Індекс споживчої довіри в США, що розраховується дослідницькою організацією Conference Board, виріс цього місяця до 53 пунктів в порівнянні з 49,5 пункту в листопаді, прогнозують аналітики.
Ці дані будуть опубліковані 29 грудня о 18:00 мск.
Зниження рівня безробіття в США минулого місяця, зростання заробітних плат і новорічні знижки, що надаються рітейлерами, на думку експертів, підтримали довіру американців до економіки країни.
Дані з цін на житло в США за жовтень будуть оприлюднені у вівторок о 17:00 мск. Як очікується, вартість житлової нерухомості в 20 найбільших містах США впала на 7,1% в річному обчисленні, що є мінімальним зниженням з 2007 року.
Ситуація на ринку житла, що став центром економічного спаду в США, покращується і, ймовірно, покращуватиметься і надалі, завдяки заходам уряду країни і Федеральної резервної системи, зокрема, зниженню базової відсоткової ставки до рекордно низького рівня, а також наданню податкових пільг покупцям будинків.
31 грудня о 16:30 мск міністерство праці США оприлюднить дані про кількість громадян, що вперше звернулися за виплатою з безробіття минулого тижня.
Цей показник, за прогнозами аналітиків, збільшився за тиждень на 8 тис. - до 460 тис. Рівень попереднього тижня - 452 тис. - був мінімальним з вересня 2008 року.
"Втрати ринку праці зменшуються, ціни на житло стабілізуються, і фондовий ринок продовжує рухатися вгору, - зазначає старший економіст BMO Capital Markets в Торонто Майкл Грегорі. - Все це вносить свій вклад до збільшення довіри до американської економіки. Стабілізація цін на житло є одним з ключових чинників, який сприяє зростанню оптимізму відносно стійкості відновлення економіки країни".
Для американського фондового ринку десятиліття, що минає, ймовірно стане одним з найгірших за всю його історію. Згідно з даними FactSet Research, сукупний дохід від інвестицій в акції компаній зі списку фондового індексу Standard & Poor's знизився за десятирічний період на 8% з врахуванням дивідендів із акцій. Для компаній Dow Jones Industrial Average падіння складає 10%.
В той же час багато інвесторів з оптимізмом оцінюють перспективи американського ринку акцій. Фондові індекси на закриття ринку 24 грудня досягли максимальних рівнів цього року. У грудні ринок зростав повільно, але стійко, продовжуючи ралі, що почалося в березні та обумовлене очікуваннями, що величезні обсяги коштів, що вливаються урядами в економіку, сприятимуть її відновленню.
З березня цього року підйом американського фондового ринку складає близько 66%, за рік індекс S&P виріс на 30%.
На думку експертів, ралі на фондовому ринку США може продовжитися і наступного року, оскільки економісти розраховують на значніший підйом індексів після потужного спаду на ринку в 2008 році, що викликає за собою серйозні збитки інвесторів.
Між тим здатність фондового ринку США продовжити підйом безпосередньо залежатиме від здатності американських компаній збільшувати виручку.
За прогнозами експертів, фінансова звітність компаній за четвертий квартал 2009 року буде значно кращою за показники того ж періоду 2008 років, коли багато галузей відчули на собі негативний вплив кредитної кризи.
Аналітики, опитані Thomson Reuters, прогнозують, що прибутки компаній індексу S&P 500 в жовтні-грудні цього року виросли на 203% в порівнянні з рівнями, зафіксованими роком раніше. Максимальне підвищення доходів, як очікується, матимуть фінансові і сировинні компанії, а також фірми, орієнтовані на споживчий сектор.
Прибуток компаній, за прогнозами експертів, збільшиться в середньому на 7%, що стане першим підвищенням цього показника з третього кварталу минулого року.
Збільшення прибутків американських корпорацій підтримає підйом фондового ринку США, зазначає головний фондовий стратег Federated Investors Філ Орландо. За прогнозом експерта, індекс S&P 500 збільшиться до 1200 пунктів в перші два місяці наступного року. На закриття ринку 24 грудня значення цього індикатора склало 1126,48 пункти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас