На виборах президента Хорватії лідирує кандидат від опозиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На виборах президента Хорватії лідирує кандидат від опозиції

Казна та Політика
184
За даними Державної виборчої комісії, жителів Хорватії напевно чекає другий тур президентських виборів. Два лідируючі кандидати на двох заручилися підтримкою 50% виборців, повідомляє Associated Press.
В цих умовах можна говорити лише про відносне лідерство кандидата від опозиційної Соціал-демократичної партії Іво Йосиповіча, якого підтримали 32% жителів Хорватії. Його суперником в другому турі, судячи з усього, буде мер Загреба Мілан Бандіч, який отримав трохи більше 14%.
Цікаво, що і Бандіч свого часу приєднався до соціал-демократів, але був виключений з партійних лав після рішення балотуватися в президенти і стати суперником офіційного кандидата І.Йосиповіча.
Обидва кандидата заявили, що боротимуться з корупцією і проводитимуть економічні реформи. Зовнішньополітична програма суперників також мало відрізняється. Обидва заявляють, що мають намір зміцнювати співпрацю зі США, а до 2012 року розраховують на вступ Хорватії до Євросоюзу.
Варто зазначити, що Хорватія - парламентська країна, а тому провідна роль там належить кабінету міністрів. Проте президент є головнокомандуючим збройними силами, а в умовах нестабільності на Балканах це питання є дуже важливим. Багато в чому завдяки цьому хорвати на попередніх виборах віддавали свої голоси за Стіпе Месича, який відмовився від політики радикального націоналізму (при ньому Гаазькому трибуналу були видані хорватські військові 1990-х років), налагодив відносини з сусідами і допоміг своїй країні вступити до НАТО.
А тепер вибори не викликали великого інтересу в країні, унаслідок чого явка склала лише 34%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас