Експерт: Дефіцит фінансового рахунку становить 6 млрд. доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дефіцит фінансового рахунку становить 6 млрд. доларів

Фондовий ринок
891
Дефіцит фінансового рахунку України за підсумками 2009 року складе 6 млрд. доларів, або 5,1% ВВП.
Такий прогноз озвучив в коментарі агентству УНІАН економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
За його словами, "показник сальдо поточного рахунку в листопаді став несподіванкою, оскільки очікувалося збереження позитивного значення". Погіршення сальдо було викликано переважно зменшенням експорту металопродукції, який скоротився на 6% місяць до місяця у фізичному вираженні, повідомив економіст. Проте він розглядає цю зміну не як нову тенденцію, а лише як місячне коливання.
Однак, вважає економіст, "низький дефіцит фінансового рахунку був очікуваним, оскільки в листопаді ні державний сектор, ні банки не чекали великих виплат із зовнішніх боргів". Кумулятивний дефіцит поточного рахунку за 11 місяців становить 1,25 млрд. доларів, а дефіцит фінансового рахунку (тобто рахунки фінансових операцій і операцій з капіталом за вирахуванням зміни резервних активів) складає 5,25 млрд. доларів, зазначив Блінов. Він прогнозує дефіцит поточного рахунку в 2009 році до 1,2 млрд. доларів, або 1% ВВП.
Як повідомляв УНІАН із посиланням на дані Нацбанку, в листопаді 2009 року від'ємне сальдо зведеного платіжного балансу України склало 0,641 млрд. дол. (у жовтні ц.р. - 0,691 млрд. дол.). Поточний рахунок в листопаді був сформований з дефіцитом 0,240 млрд. дол. (у жовтні ц.р. профіцит склав 0,099 млрд. дол.), а дефіцит фінансового рахунку зменшився майже удвічі в порівнянні з попереднім місяцем - до 0,401 млрд. дол.
Дефіцит платіжного балансу в листопаді повністю профінансований за рахунок резервних активів, обсяг яких станом на 1 грудня 2009 року склав 27,3 млрд. дол., що забезпечує фінансування імпорту товарів і послуг впродовж 5,3 місяця майбутнього періоду.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас