Інвестора ПФТС "знайдено", або менеджмент починає і перемагає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестора ПФТС "знайдено", або менеджмент починає і перемагає

Фондовий ринок
743
Минулого тижня відбувся один із найцікавіших заходів для всіх, хто в тій чи іншій мірі має відношення до українського фондового ринку. Йдеться про збори Асоціації ПФТС, які мають всі підстави стати доленосними для фондовиків в цьому непростому для них році.
Ні для кого не секрет, що головним питанням для учасників асоціації було залучення стратегічного інвестора - Московської міжбанківської валютної біржі (ММВБ). Причому з урахуванням попередніх подій, ухвалення рішення не обіцяло бути легким. Бурхливу діяльність розгорнула ініціативна група торговців ПФТС, яка не шкодувала ні часу, ні сил, щоб "викрити" всі темні сторони діяльності менеджменту ПФТС. Дехто, правда, говорив, що за ними "стоїть" комісія з цінних паперів, інші - що одна дніпропетровська біржа, а ще говорили про якусь колективну змову. Тим часом, "ініціативній групі" в активності не відмовиш, вона навіть розпочала акцію на зразок "вислухаємо кожного", оголосивши позачергові збори членів асоціації шляхом розсилки адресного опитування.
Але менеджмент ПФТС не залишився в боргу і проводив, на диво, жорстку політику щодо бунтарів, зокрема, позбавив основного "ініціатора заколоту" - компанію "Фінекс Україна" - членства в асоціації і пригрозив відповідними санкціями іншим "неслухняним".
Приблизно в такій нервовій атмосфері мало розпочатись це зібрання. Правда, не відбулося те, чого багато хто чекав - появи судових виконавців постанови якогось суду про заборону його проведення, реєстрації членів асоціації тощо. І збори, хоч і із запізненням, але все ж таки почалися.
Рада асоціації, мабуть, відчуваючи власну силу, вирішила пограти в демократію та "змилостивилась" над основним невдоволеним, і за кілька днів до дійства повернула "Фінекс Україна" до складу асоціації. Давши, щоправда, тим самим можливість невгамовним представникам компанії брати участь у зборах, чим вони навіть занадто скористалися. Але доброта Ради ПФТС мала межу. Так, у переддень зборів Рада ще одним вольовим рішенням виключила більше двадцяти членів асоціації, як пояснили в самій асоціації, за системну несплату членських внесків.
Питання про стратегічного інвестора стояло першим на порядку денному і, незважаючи на впертий опір представників низки компаній, було успішно проголосоване. Затятих опозиціонерів виявилося, незважаючи на жахливий галас, який стояв у залі від початку і до кінця зборів, не так вже й багато - всього 13 з 160 присутніх. Таким чином, стратегічним інвестором української біржі стала російська ММВБ, яка повинна виплатити 10 млн. доларів за акції додаткової емісії ПФТС, що дасть їй можливість володіти 50% плюс 1 акція біржі. ММВБ, у свою чергу, обіцяє протягом 3-х місяців підготувати меморандум щодо свого стратегічного бачення розвитку майданчика. Кількість її представників у наглядовій раді ПФТС буде пропорційна розміру пакета, ревізійна комісія буде формуватися тільки з представників міноритарних акціонерів.
Безумовно, "успішне" голосування однозначно можна розглядати як беззастережну перемогу менеджменту ПФТС, у першу чергу, президента асоціації Ірини Зорі і голови ради асоціації Бориса Тимонькіна, які, незважаючи на тиск, зуміли довести розпочату справу до логічного завершення.
Але, якщо подивитися на цю проблему ширше, то не може не виникнути низка питань, до речі, озвучених членами асоціації у виступах. Зокрема, наскільки адекватна запропонована ММВБ ціна? Не забувайте, йдеться про одну з провідних українських бірж, що має непоганий потенціал розвитку, незважаючи на певне зниження присутності на ринку, що спостерігається на даний час. Як зазначила президент асоціації Ірина Зоря, ПФТС звернулася до низки західних бірж з пропозицією про продаж, однак в переважній більшості у відповідях йшлося, що угода зараз не на часі, ось через кілька років на цю тему можна було б поговорити... В результаті, за словами І. Зорі, із покупців залишились лише росіяни.
Варто зазначити, що деякими доповідачами порушувалося питання, може варто не поспішати і ще поторгуватися з потенційним покупцем як щодо ціни, так і більшої чіткості інвестиційних зобов'язань. Але зала не підтримала ці пропозиції - більшість була "за" і зараз. Тому будь-які теми, які могли б продовжити історію, їх просто не цікавили.
Спробуємо спрогнозувати, який розвиток рішення Асоціації ПФТС може мати в майбутньому? Що стосується самої біржі, то, швидше за все, ММВБ не зупиниться на досягнутому і спробує сконцентрувати якомога більшу кількість акцій. Як побоюються деякі торговці, російська біржа може стати неподільним власником ПФТС, що вплине на відносини між її основним і міноритарними акціонерами. Але сьогодні важко спрогнозувати, як саме складатиметься це "співробітництво".
Якщо говорити про ринок в цілому, то фондовики позитивно оцінюють появу у ПФТС стратегічного інвестора. За словами президента ІК "Проспект Інвестментс" Володимира Сіренка, у випадку, якщо ММВБ запровадить на ПФТС весь набір наявних у неї сервісів, то це матиме позитивний вплив на позиції біржі на ринку. Конкуренція з "Українською біржею" може загостритися в тому випадку, якщо обидві будуть працювати в одній ніші. Якщо ж вони зможуть спеціалізуватись із різних типів паперів, то в майбутньому будуть мирно співіснувати.
Повернемося до зборів, на яких тема майбутнього теж фігурувала. Обговорення питання, що буде з українським ринком, коли стане реальністю те, про що вже давно говорять у Росії - РТС (акціонер основного конкурента ПФТС - "Української біржі") і ММВБ об'єднаються - обмежилося кількома репліками. Незважаючи на деякий словесний надлишок та артистичні вигадки представників декількох компаній, збори чітко рухалися в заданому організаторами напрямку. І це ще раз підтверджує далекоглядність менеджменту біржі, на відміну від опонентів, які сподівалися, що сіра маса членів асоціації раптом захоче взяти долю у власні руки і почати реально займатися справами майданчика. Але цього не сталося. Мабуть, справа в тому, що активних торговців на біржі всього декілька десятків, які, до речі, виступили ініціаторами створення прямого конкурента ПФТС - "Української біржі", решта - компанії, які час від часу користуються послугами біржі. І справді, для чого їм сушити голову над глобальними проблемами, якщо дехто готовий викласти за все це 10 млн. доларів? Хіба вони замислювались, коли ПФТС мала прекрасні позиції, будучи фактично монополістом на організованому ринку цінних паперів. У перерві зборів автору цих рядків вдалось почути розмову представників двох фондових компаній з регіонів. Здається, вони говорили про майбутнє полювання на дикого кабана...
Михайло Арнаут
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас