Економічне зростання 1999-2008 років в Україні не було зумовлене стабільними довгостроковими факторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічне зростання 1999-2008 років в Україні не було зумовлене стабільними довгостроковими факторами

472
В українській економіці, що впродовж вересня 1999 р. - вересня 2008 р. демонструвала позитивну динаміку, водночас спостерігалися ознаки порушення макроекономічної рівноваги, оскільки зростання не було зумовлене стабільними довгостроковими факторами. Такий висновок зробили вчені НАНУ у національній доповіді "Соціально-економічний стан України: наслідки для народу та держави".
На думку вчених, економічне зростання у цей період стало не результатом системних внутрішніх реформ, а наслідком впливу сприятливих чинників короткострокового характеру як зовнішнього, так і внутрішнього походження.
Падіння української економіки у 2009 р. стало закономірним результатом якості економічного зростання у докризовий період, що було зумовлене, зокрема, зростанням цін на український експорт внаслідок прискорення темпів зростання світової економіки, а також високим внутрішнім попитом, який стимулювали м’яка монетарна політика та істотне збільшення банківського кредитування за рахунок іноземного капіталу, пояснюють вчені.
"Погіршення економічної ситуації у світі закономірно, враховуючи високий рівень вразливості української економіки, спричинило розгортання в нашій країні системної економічної кризи. Істотне зменшення обсягів виробництва відбулося в усіх основних секторах економіки, крім сільського господарства (завдяки рекордному врожаю 2008 р.), що спричинило падіння ВВП на 20,3% у І кв. та на 17,8% у ІІ кв. 2009 р. порівняно з відповідними періодами попереднього року", - зазначається у національній доповіді.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас