Столична ДАІ відправляє вилучені авто на дороге приватне паркування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столична ДАІ відправляє вилучені авто на дороге приватне паркування

2549
В Києві з'явився новий бізнес. ДАІ забирає за найменші порушення авто на штрафмайданчик. Причому не на власний, де один день зберігання машини коштує 50 грн., а на приватний, де з водіїв деруть 260 грн..! У ДАІ запевняють, що їхні майданчики заповнені повністю, а в перенаправленні авто до приватників у них жодного інтересу немає.
До "Сегодня" звернувся киянин Володимир Хмура, в якого забрали авто за відсутність полісу автоцивілки. Аби повернути машину, йому довелося витратити три дні і сплатити 780 грн., тому що автомобілі видавали по 1-2 на годину. На питання "чому так дорого", відповідь була неоригінальна: "Охорона дорого коштує". Причому гроші потрібно було заплатити на розрахунковий рахунок не держустанови, а якогось приватного підприємця, з яким, як пояснили Володимиру, в ДАІ укладено договір. Водій зажадав документ, який підтверджує оплату. Йому видали... папірець з сумою без реквізитів фірми і печатки.
"Сегодня" побувала на вул. Залізничне шосе, 9, де знаходиться цей особливий штрафмайданчик. Всередину нас не пустила охорона, керівництво фірми також відмовилося коментувати. Півтора десятки водіїв обурювалися "беззаконням і бандитизмом". Багато хто розповів, за що вони потрапили сюди: один забув вдома права і техпаспорт, інший їздив з простроченим дорученням, третій не мав полісу автоцивілки, четвертий - за відсутність аптечки! За все це інспектори забирали авто на штрафмайданчик. "Я хочу отримати свою машину, документи про оплату послуг зі зберігання авто і подати до суду на власників цієї фірми, хай пояснять, чому у них послуги в п'ять разів дорожчі, ніж в інших місцях", - говорить власник "Газелі" Сергій Борзих.
Господарі приватного штрафмайданчика відмовились щось коментувати. А керівник прес-служби київської міліції Володимир Поліщук визнав, що такий майданчик є: "Інспектори щодня затримують авто, якими керують без прав, техпаспорту та інших документів. Їх треба кудись подіти, своїх площ не вистачає. Уряд оголосив тендер серед власників вільних паркінгів, умовами якого було: мінімальна ціна і аби міліція не платила за оренду. Виграла фірма на Залізничному шосе. Міліція з цього грошей не має, говорити про те, що хтось дає відкати міліції, немає підстав, цю фірму перевіряла прокуратура". У ДАІ також заперечують, що були якісь вказівки інспекторам відправляти машини саме на цей штрафмайданчик. "Інспектор має право перевірити наявність у водія полісу і за його відсутності евакуювати авто, жодних додаткових вказівок не потрібно", - повідомила нам керівник прес-служби ДАІ Ніна Хмельовська.
Юристи так не вважають. "Якщо у водія немає полісу, інспектор зобов'язаний виписати штраф, а не забирати авто. Враховуючи, що такі випадки стали масовими, у працівників ДАІ може бути свій грошовий інтерес", - упевнений адвокат Вадим Володарський. Його колега Олексій Святогор говорить, що якщо водій не порушив ПДР, його взагалі не мають права зупиняти і вже тим більше вилучати машину. А наявність полісу мають право перевіряти лише при ТО, потраплянні в ДТП і порушенні ПДР.
Забирати авто ДАІ має право за відсутності документів, в разі техпроблем або ДТП. Що стосується відсутності полісу, є різночитання - можуть вилучати чи ні. "Вимагайте скласти протокол про порушення. І якщо авто заберуть на штрафмайданчик, гроші за зберігання можна повернути через суд".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас