Прогноз: Нова криза в Європі і Китаї і розквіт Бразилії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Нова криза в Європі і Китаї і розквіт Бразилії

5378
Американський журнал Newsweek опублікував прогнози на 2010 рік в сфері міжнародних відносин і економіки. Більшість з них нічого хорошого не обіцяють, більш менш позитивні перспективи журналісти вбачають лише для Афганістану, Бразилії і Куби. Решті слід підготуватися до найгіршого: Пакистану і Венесуелі - до державних переворотів, Китаю і Європі - до кризи і бунтів. Росія, на думку редакції, як член четвірки країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай), що швидко розвиваються, давно зійшла з дистанції: зловісні авторитарні тенденції Путіна відлякали іноземні інвестиції.
1. Збільшення контингенту США в Афганістані стане ефективним, вважають аналітики Newsweek в статті, на яку посилається InoPressa. В успіх вкидання підкріплень до Іраку, що почалось в 2007 році, теж мало хто вірив, але поступово кількість нападів і жертв серед мирних громадян почала знижуватися. Установка на захист населення допоможе американцям схилити на свій бік афганців, сподівається журнал.
2. У новому році, на його думку, Китай очікує економічний колапс. Легкі гроші "перегріли" національні ринки акцій і нерухомості, на небезпеку цієї ситуації вказують навіть офіційні особи Пекіну. Коли бульбашки луснуть (особливо у поєднанні з банківською кризою, торговельною війною або уповільненням темпів зростання в Китаї), по світу прокотиться дестабілізуюча хвиля дефляції, вважає видання.
3. В Пакистані знов станеться військовий переворот, вважає журнал. Президент Асіф Алі Зардарі не популярний серед населення, а також серед власних міністрів і армії. Пакистанські військові ще менше, ніж нинішній режим, схильні підкорятися волі Вашингтона, а отже, в США з'явиться ще один непокірний партнер по війні в Афганістані.
4. Президент Венесуели Уго Чавес в 2010 році теж буде скинутий, а в країні почнуться гіперінфляція, економічний колапс і розгул злочинності. "Свіже молоко, яловичина і вентилятори стануть предметами розкоші, а звичку щодня приймати душ Чавес оголосить буржуйською манірністю", - пише журнал. Населення перестане підтримувати президента, і військові візьмуть владу.
5. У Європі національні і релігійні меншини повстануть проти расистської політики урядів - наприклад, заборони будувати мінарети в Швейцарії. Особливо це вірогідно у Франції, де хвилювання серед мусульман лише на руку багатьом політикам.
6. Проти Ірану буде введено міжнародні санкції, чекає Newsweek, пояснюючи, що режим Махмуда Ахмадінежада не схильний до переговорів і компромісів. Населенню доведеться робити покупки на чорному ринку, що лише підсилить позиції Вартових ісламської революції, які контролюють контрабанду.
7. "Новим Китаєм" зробиться Бразилія, передбачає журнал. У 2010 році інші країни БРІК сильно відстануть від неї. Власне, Росія давно зійшла з дистанції: авторитарні тенденції Путіна відлякали іноземні інвестиції. Біда Індії - її нестабільні сусіди, а в Китаї перегрітий ринок і настає екологічна катастрофа.
8. У Великобританії тори отримають "піррову перемогу". На думку журналістів, на парламентських виборах консерватори не отримають абсолютної більшості голосів і мимоволі утворять коаліцію з ліберал-демократами, що перешкодить проштовхнути болючі заходи, необхідні для погашення колосального зовнішнього боргу. Фунт стерлінгів впаде, і в країні почнеться серйозна рецесія.
9. Європу чекає нова фінансова криза, прогнозує видання. Цього разу вона торкнеться заборгованості держав і у гіршому разі обернеться дефолтом. Країни зони євро не можуть вдатися до таких інструментів, як збільшення грошової маси або девальвація національної валюти.
10. Фідель Кастро помре, і відносини між США і Кубою покращаться, малює Newsweek ще один сценарій. Влада перейде до Рауля Кастро, який заради економічної вигоди від зв'язків з США пом'якшить антиамериканську риторику. Адміністрація Обами охоче піде на зближення, і до кінця року держсекретар Клінтон оголосить програму нормалізації стосунків з Гаваною до 2013 року.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас