Пошта Росії замахнулася на private banking — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пошта Росії замахнулася на private banking

410
Поштовий банк Росії може бути створений за п'ять років. За цей час всі 42 тис. відділень пошти мають бути переоснащені під банківські офіси і надавати фінансові послуги. Експерти сумніваються, що творцям проекту вдасться укластися в цей термін.
Як повідомив учора генеральний директор "Пошти Росії" Олександр Кисельов, у відділеннях пошти можна буде відкривати депозити, оформлювати кредити, а також здійснювати банківські перекази. "Планується, що і в великих містах, і в обласних центрах, і в районних центрах вся мережа з 42 тис. відділень через п'ять років матиме різний рівень представництва банківських послуг, - розповів Кисельов. - В невеликих поштових відділеннях це буде вікно, на великих поштамтах, як в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах, - повне банківське відділення, що надає практично всі банківські послуги, включаючи private banking".
Скільки всього коштів буде потрібно на те, аби переоснастити відділення пошти під фінансові офіси, Олександр Кисельов не назвав, проте повідомив, посилаючись на главу Банку розвитку Володимира Дмитрієва, що на стартовому етапі реалізації проекту зі створення пошти-банку буде потрібно не менше 30 млрд руб. За словами керівника пошти, ці кошти будуть виділені Банку розвитку з федерального бюджету. Скільки триватиме стартовий етап, Кисельов не повідомив, уточнивши, що детальний план створення пошти-банку буде підготовлено до квітня наступного року.
В зв'язку з майбутніми перетвореннями "Пошті Росії" і Связь-банку загрожує проведення ребрендингу. Як відзначив Олександр Кисельов, назва Связь-банку, швидше за все, буде змінена на Почта-банк, а його логотип за колірною гамою і формою зближуватиметься з логотипом пошти. Передбачається, що пошта увійде до складу засновників Связь-банку. Зараз ФДУПам законодавчо заборонено входити в статутні капітали організацій, проте наглядова рада Банку розвитку прийняла рішення розробити відповідні поправки до законодавства. "Деякі експерти кажуть, що пошті потрібно змінити організаційно-правову форму, - повідомив Олександр Кисельов. - Але Банк розвитку, Связь-банк і "Пошта Росії" на 100% належать державі. Тому не виключено, що рішення може бути прийнято ексклюзивно".
За експертними оцінками, аби 40 тис. відділень "Пошти Росії" стали 40 тис. банківських відділень, буде потрібно декілька мільярдів доларів. Лише переоснащення одного відділення під банківське коштуватиме від 100 тис. дол. (4 млрд дол. на все), а установка в кожне відділення банкоматів - ще близько 400 млн дол.
Аналітик UniCredit Securities Рустам Боташев вважає, що на створення Связь-банку треба витрачати кошти не з держбюджету, а приватних інвесторів: "Бюджет у нас і так дефіцитний, а в країні надто багато невирішених соціальних проблем". Президент ОТП-банку Олексій Коровін вважає, що "по термінах проект такого масштабу реалістичніше здійснити за десять років, ніж за п'ять".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас