Американський уряд вирішив розібратись в причинах кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський уряд вирішив розібратись в причинах кризи

Казна та Політика
332
Згідно з даними видання The New York Times, деякі члени конгресу США, а також представники Комісії з цінних паперів ініціювали чергове розслідування відносно найбільших інвестиційних банків країни. Вони підозрюються в систематичному обмані клієнтів і завищенні втрат від кредитної кризи.
Цього разу у поле зору американського уряду потрапили складні структуровані фінансові інструменти, синтетичні CDO, які дозволили деяким банкам не лише позбавити свої баланси від ризикованих активів, але і непогано заробити на чужих прорахунках. Розслідування доки знаходиться на ранній стадії.
На думку влади, низка банків, серед яких Goldman Sachs, Morgan Stanley і Deutsche Bank, навмисно продавали подібні інструменти, зав'язані на іпотечних зобов'язаннях, своїм клієнтам, знаючи про майбутні проблеми на американському ринку житла. Більше того, свою власну інвестиційну стратегію банки вибудовували за протилежним принципом, роблячи ставки на швидкий колапс сектора.
Жодна із перерахованих структур своєї провини не визнає. За версією інвестбанків, покупцями паперів були вельми відомі учасники ринку на кшталт крупних пенсійних фондів і інших інституційних інвесторів, які могли самостійно оцінити всі ризики і зробити правильне рішення.
Як стверджує The New York Times, на сьогоднішній день утримувачем портфеля синтетичних CDO вартістю приблизно 8 млрд дол. до цих пір є Bank of America. За даними компанії Dealogic, в період з 2005 по 2007 рік інвестбанками було випущено і продано синтетичних CDO на суму 108 млрд дол., хоча деякі експерти вважають, що дійсні обсяги випуску перевищують цей показник, - подібні фінансові інструменти ніяк не регулюються, що робить їх підрахунок украй складним заняттям.
"Нерегульованість цього ринку дійсно призвела до зростання масштабів збитків в кризовий період. Деривати, особливо засновані на інших дериватах, виступили в ролі мультиплікатора, що збільшив кількість грошей в будівельному і фінансовому секторах. Це, у свою чергу, призвело до масштабніших втрат", - вважає керівник клієнтськими активами Rietumu Banka Павло Меламед.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас