"Газпром" відклав розробку гігантського родовища в Баренцевому морі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" відклав розробку гігантського родовища в Баренцевому морі

Енергетика
473
Заснування гігантського Штокманівського родовища в Баренцевому морі відкладається через зниження попиту на газ і скорочення інвестпрограми "Газпрому".
Про це заявив голова ради директорів російської газової монополії Віктор Зубков. "Трохи відкладається проект, але, проте, він відбудеться", - цитує Reuters слова Зубкова.
Учасники Штокманівського проекту, запасів якого на 3,8 трильйона кубометрів вистачає для постачання газу всьому світу протягом року, збиралися визначитися з інвестиціями в проект на початку 2010 року. Але в грудні представник французької Total заявив, що термін ухвалення інвестиційного рішення відкладаються на кінець наступного року через кризу.
Російська монополія розробляє Штокманівське родовище спільно з французькою Total і норвезькою StatoilHydro. Разом вони створили спільне підприємство Shtokman Development, яке, проте, не володіє ліцензією на родовище, - вона належить дочірньому підприємству "Газпрому" "Севморнефтегазу".
В листопаді в інтерв'ю газеті The Wall Street Journal Жан-Жак Москоні, глава стратегічного відділу французької енергокомпанії Total, стверджував, що видобуток газу на Штокманівському родовищі може початись в 2015 році, на два роки раніше оголошеного "Газпромом" терміну. За його словами, постачання зрідженого природного газу може початися лише в 2016 році. Москоні тоді додав, що поставлене "Газпромом" завдання почати видобуток в 2013 році є нездійсненним.
Крім того, в жовтні гендиректор Total Крістоф де Маржері заявив, що при нинішньому рівні цін Штокманівський проект буде нерентабельним.
Раніше падіння попиту на газ змусило "Газпром" відкласти на 2012 рік запуск свого першого великого проекту на Ямалі - Бованенківського родовища з потенціалом видобутку 115 мільярдів кубометрів газу на рік.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас