Активний імпорт дешевого м'яса руйнує тваринницьку галузь України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активний імпорт дешевого м'яса руйнує тваринницьку галузь України

Аграрний ринок
338
Активний імпорт м'ясної сировини до України за демпінговими цінами призвів до згортання низки інвестиційних проектів в тваринницькій галузі і роботи деяких підприємств-виробників м'яса птиці і свинини.
Про це говориться в листі Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств, Української аграрної конфедерації, корпорації "Тваринпром" і асоціації "Союз птахівників України", надісланому на адресу першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".
В документі наголошується, що за 11 місяців поточного року Україна імпортувала 375,4 тис. тонн м'ясної продукції, у тому числі 198 тис. тонн свинини, 15,8 тис. тонн яловичини і 161,1 тис. тонн м'яса птиці. При цьому, за даними авторів листа, близько 40% ввезеного в країну м'яса птиці і свинина, а також 90% яловичини - низькосортна продукція.
"Наповнення внутрішнього ринку низькосортною м'ясною сировиною за демпінговими цінами при одночасному збільшенні власного виробництва в сільськогосподарських підприємствах призвело до різкого зниження конкурентоспроможності м'ясної галузі", - говориться в листі.
Як наслідок, за даними громадських організацій, в листопаді-грудні цього року ціни на свинину і птицю знизилися на 15-20%. У листі вказується, що для дрібних і середніх свинарських і птахівницьких підприємств такий рівень цін нижчий за собівартість вироблюваної продукції.
По даним авторів листа, вже припинило виробництво ВАТ "Птахофабрика "Ужгородська" (Закарпатська обл.), на межі зупинки - ТОВ "Руби Роз Агрікол Лтд. Ко" (Київська обл.), інші підприємства галузі значно скоротили обсяги виробництва. Аналогічна ситуація, за їх словами, відбувається в свинарстві.
"В умовах фінансової кризи зростання імпорту за демпінговими цінами може призвести не лише до зменшення виробництва продукції, але і до повної зупинки тваринницьких і птахівницьких комплексів зі всіма негативними економічними і соціальними наслідками", - говориться в листі.
В документі наголошується, що найбільшої шкоди галузі і державному бюджету завдають кримінальні схеми ввезення м'яса і м'ясопродуктів, наприклад з використанням транзитних постачань м'ясопродуктів з Придністров'я.
Аграрні громадські організації просять уряд відновити роботу Міжвідомчої робочої групи при Кабінеті міністрів із контролю за дотриманням законодавства на вітчизняному м'ясному ринку.
Як повідомлялося, представники громадських професійних об'єднань неодноразово зверталися до уряду з проханням врегулювати ситуацію на ринку м'яса.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас