Біржові бульбашки: перезавантаження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржові бульбашки: перезавантаження

Фондовий ринок
1385
У 2009 р. світові фондові ринки здивували експертів, продемонструвавши, мабуть, найбільш різкий у своїй історії перелом трендів. Зневіра, яка панувала на біржах з початку року, змінилась оптимізмом, падіння котирувань перейшло в стійке зростання, а інвестфонди, що стояли на межі банкрутства, почали демонструвати надприбутки.
Як відомо, найбільше людину лякає той монстр, якого не видно. На початку 2009 р. інвестори не могли оцінити масштаби кризи, і тому криза вбачалась їм набагато страшнішою, ніж насправді. Так, аналітики Phoenix Capital у січні прогнозували зростання курсу української гривні до 15 грн. / $ 1, а відомий фінансист Джордж Сорос, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, заявив, що люта криза може вбити навіть таку сильну валюту, як євро.
Основна інвестиційна стратегія в період невизначеності січня-березня 2009 описувалась фразою "краще убезпечити себе, ніж потім шкодувати". Повсюдно тривала втеча капіталу з ризикових активів у тихі гавані, якими вважалися долар і американські казначейські векселі.
Відповідно до індексу Bloomberg Professional Global Confidence, у січні-березні 2009 р. частка песимістів на ринках перевищувала 90%. З 1934 опитаних на п'яти континентах бізнесменів, інвесторів та ринкових аналітиків у позитивні економічні зміни вірило менше 10%. До кінця року кількість оптимістів, за підрахунками Bloomberg, перевищила 60%, і більшість з них напевно кусають лікті, шкодуючи про втрачені через обережність можливості.
Березневий розворот
Стійкий "ведмежий" тренд штовхав котирування акцій вниз до березня, коли почали діяти ініційовані урядами багатьох країн заходи із закачування грошей в економіку. Сигналом до зміни тренду стало оголошене Федеральною резервною системою (ФРС) США рішення про викуп казначейських облігацій на $300 млрд. і токсичних активів на $75-100 млрд. Підбадьорило інвесторів також рішення Банку Англії знизити ключову відсоткову ставку до 0,5% і Європейського центробанку (ЄЦБ) - до 1,5%.
Звістка про здешевлення грошей зміцнила довіру до акцій компаній і ознаменувала перелом, який знаменитий інвестор Марк Мобіус охрестив бичачим ралі, а екс-глава Федерального резерву Алан Грінспен - ірраціональною ейфорією. Інвестори почали активно переводити кошти з тихих гаваней в акції, в результаті чого багато біржових індексів, що показували рекордно круте падіння, завершили березень з рекордним місячним зростанням.
Фондовий індекс MSCI Emerging Markets, що показує динаміку 27 ринків, що розвиваються, виріс у березні на 20,1%, американський S & P 500 збільшився на 13,3%, японський NIKKEI 225 злетів на 15,8%, а український ПФТС підтягнувся слідом за ними на 7,5%.
Суперечлива тенденція
Всупереч безлічі прогнозів про неминучу зупинку зростання цін на акції, що виникло в березні, запаморочливий "бичачий" тренд протримався до кінця року. Індекс Dow Jones за ці місяці виріс на більш ніж 60%, S & P 500 - на 75%, а український ПФТС - 280%.
Ці цифри створили в експертів відчуття, що починається формування нової бульбашки, яка знову з тріском лусне, наробивши чимало галасу. "Ціни на ризикові активи ростуть занадто сильно, занадто рано і дуже швидко в порівнянні з темпами поліпшення фундаментальних економічних чинників", - пише лауреат Нобелівської премії з економіки, відомий економічний блогер Нуріель Рубіні.
На думку Рубіні, зараз настали суперечливі часи, коли інвестори, з одного боку, побоюються штовхати ціни вгору через можливе виникнення нової бульбашки, а з іншого боку, їм важко встояти перед спокусою у вигляді легких і дешевих грошей. Поки що, судячи з усього, перемагає жадібність.
Тим часом у більшості інвесторів склалося оптимістичне враження про те, що відновлення світової економіки буде сприяти подальшому збагаченню акціонерів. Згідно із грудневим опитуванням інвестбанку BofA Merrill Lynch, що керує 82% фондів, очікується в 2010 р. збільшення доходу з акцій на фондових ринках. Це максимальний показник за останні п'ять років, що дає підставу вважати: інвестори будуть підтримувати "бичачий" тренд на біржах ще як мінімум кілька місяців.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас