Компресори знайдуть покупця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компресори знайдуть покупця

Енергетика
536
Збільшення споживання газу в 2010 р. і актуальність модернізації газотранспортних систем дозволить виробникам газоперекачувального устаткування (ГПУ) розраховувати на повне завантаження потужностей.
Ринок ГПУ піддався впливу кризи в 2009 р. менше від інших галузей машинобудування, падіння в яких склало від 30% до 90%. Причина: основні замовники такого устаткування - країни СНД, Росія (переважно компанія "Газпром") та Іран - залишили чинними проекти з модернізації ГТС, практично не переглядались обсяги відвантажень. "Утриматися цьому сегменту машинобудування допомогли контракти, укладені в 2008 р. і раніше. В результаті криза практично не торкнулася виробників газового устаткування", - вважає аналітик компанії "Конкорд Капітал" Єгор Самусенко. Цей факт дозволив основним гравцям ринку закінчити перше півріччя з позитивною рентабельністю, яка, швидше за все, збережеться за підсумками року.
"Основні виробники ГПУ в Україні - ДП "Зоря-Машпроект", "Мотор Січ" (ДПО складає до 15% від обсягів виробництва компанії) і НВО ім. Фрунзе (виробляє широкий спектр устаткування для підготовки і транспортування газу)", - розповідає аналітик ІК "Аструм" Ігор Білик. Він констатує: у першому півріччі 2009 р. рентабельність ДП "Зоря-Машпроект" склала 4% (у 2008 р. - 11%). Цей показник запорізького виробника "Мотор Січ" в І півріччі цього року склав 20%, в порівнянні з 0,2% за 2008 р. Рентабельність НВО наблизилася до 20% порівняно з -6,6% за 2008 р.
Як відомо, окремі виробники не лише збільшили рентабельність в порівнянні з минулим роком, але і продемонстрували цікаву тенденцію - не дивлячись на деяке зниження цін на продукцію в 2009 р., заробітки компаній на одиницю товару виросли, що позитивно характеризує галузь в цілому і дозволяє говорити про її стійкість. Єдина проблема, яку, на думку Єгора Самусенка, відчувають виробники, - накопичення дебіторської заборгованості. Це примушує заводи виробляти устаткування в кредит і відчувати нестачу обігових коштів.
В кінці грудня обсяги реалізації ГПУ на НВО ім. Фрунзе перевалили за торішній рівень - $405 млн. У результаті 2009 р. дозволить говорити про обсяги готової відвантаженої продукції на суму $429 млн.
На сумському НВО і на ДП "Зоря-Машпроект" в 2010 р. чекають повного завантаження виробництва, деякого зростання цін на продукцію після падіння в 2009 р. Це забезпечить компанії прибуткову роботу. На ДП "Зоря-Машпроект" замовлення по ГПУ складуть 60% завантажень потужностей, розповідає Олександр Гавришенко, директор із маркетингу і впровадження газотурбінних проектів підприємства.
Великі сподівання виробників пов'язані з майбутньою модернізацією української ГТС, а також потребами "Газпрому" в газоперекачуючих агрегатах на рівні 600-650 шт. на період 2009-2013 рр. Виконання подібних контрактів, а також прогнозоване зростання нафтових і газових котирувань сприятиме нарощуванню темпів виробництва і зростанню цін на устаткування газотранспортного машинобудування України в 2010 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас