"Ъ": Кабмін відійшов від стандартів якості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін відійшов від стандартів якості

Аграрний ринок
701
Кабінет міністрів виключив з переліку товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації, всі види продуктів харчування (група 26), за винятком дитячого харчування і алкогольних напоїв. Згідно зі змінами до наказу Держкомітету з питань технічного регулювання і споживчої політики №28/2005, схваленими в середу, обов'язкову сертифікацію більше не треба буде проходити, зокрема, виробникам сирів, вершкового масла і соняшникової олії, кондитерських виробів, цукерок, соків, мінеральної води, ковбасних виробів, м'яса, консервів, кави, чаю, рибопродуктів.
Скасування сертифікації є зобов'язанням України, узятим перед вступом до СОТ. "Це не призведе до погіршення забезпечення населення продукцією належної якості, оскільки залишається багаторівневий контроль над харчовими продуктами впродовж всього процесу виробництва та обороту з боку ветеринарних і санітарних служб", - заявив міністр економіки Богдан Данилишин. При цьому скасування обов'язкової сертифікації дозволить виробникам економити до 40 млн грн. на рік. "Далеко не всім виробникам потрібна сертифікація. При цьому гроші йдуть не до бюджету, а структурі, що є самоокупною", - підтримала зміни глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель. Вона додала, що скасування сертифікації має поліпшити позицію України в рейтингу легкості ведення бізнесу - в рейтингу Doing Business-2010 Україна посіла 142-е місце з 183 країн.
З цією оцінкою погоджується керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) "Розвиток підприємництва в Україні" Санжар Ібрагімов. "Україна зобов'язалася скасувати сертифікацію на ці товари ще з 16 травня 2008 року - дати вступу країни до СОТ. Але і те, що це зроблено зараз - дуже позитивно", - сказав він. "Деякі українські компанії вже пройшли європейську сертифікацію, навіщо їм проходити внутрішню українську? - дивується Ібрагімов. - Крім того, скасування обов'язкової сертифікації не означає, що її не можна проходити. Виробник за бажання може сертифікуватися, розміщувати на етикетці знак (ДСТУ. - ред.), отримуючи таким чином конкурентну перевагу".
Підприємці схвалюють необов'язковість сертифікації, але визнають, що це викличе зростання кількості фальсифікату на ринку. "Для серйозних виробників сертифікація - незначна проблема. Але ми чекаємо збільшення фальсифікату невеликих компаній", - заявив генеральний директор кондитерської фабрики "Харків'янка" Володимир Домбровський. "Уряд посилається на європейський досвід - в ЄС виробник самостійно несе відповідальність за якість своєї продукції. Така система має переваги, але є сумніви, що наші виробники готові до неї", - відзначив голова правління Національної асоціації молочників України Василь Бондаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас