"Ъ": В Україну привезли менше чверті від квоти цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": В Україну привезли менше чверті від квоти цукру

Аграрний ринок
533
Вступ України до СОТ відкривав перед виробниками цукру нові перспективи: передбачалося, що в країну буде імпортовано 260 тис. т цукру-сирцю з пільговою ставкою мита 2% (поза квотою - 50% від митної вартості). Тоді цукор-сирець був у середньому на $150/т дешевшим від бурякового, і на його продажу підприємці могли заробити близько $40 млн, оцінювали експерти.
Але в поточному році за пільговим режимом було ввезено лише 64 тис. т сировини. На минулому тижні 16 тис. т цукру-сирцю ввіз "Цукровий союз 'Укррос'", повідомив вчора виконавчий директор компанії Володимир Григоревський. Ще 48 тис. т імпортувала "Юкрейніан Шугар Компані" (підрозділ ED&F Man), розповів глава асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук. Компанія ще не розмитнила сировину, уточнили в Мінагрополітики.
Таким чином, при квоті 260 тис. т для пільгового імпорту цукру-сирцю цього року в країну було ввезено менше чверті цього обсягу. "Мінекономіки почало видавати ліцензії на імпорт лише півтора місяці тому, і компанії просто не встигли ними скористатися", - відзначає директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка. Ще однією перешкодою для компаній була вимога Мінекономіки для здобуття ліцензії на ввезення цукру-сирцю надати серед іншого оригінал сертифікату походження товару. Цей документ видається компаніям за умови, що цукор завантажений на борт судна, а значить, і викуплений у постачальника. Але імпортер не може ризикувати грошима і купувати товар, не знаючи, чи видадуть йому в Україні ліцензію (див. Ъ від 17 грудня), тому більшість компаній відмовилися від імпорту. Всього цього року було видано 8 ліцензій на ввезення 184 тис. т цукру-сирцю.
"Укррос" і ED&F Man купували цукор-сирець, коли ціни на нього були на піку, говорить Сергій Наливка. "Якби ліцензії на ввезення в рамках квоти СОТ розподілили в I кварталі, як планувалося, компанії могли б отримати вищу рентабельність. Тоді вони могли законтрактувати його за ціною $500-507/т", - стверджує він. На минулому тижні через дефіцит цукру в світі його ціна за контрактами з умовою його постачання в березні на торгах на Лондонській товарній біржі досягла максимуму з січня 1989 року - $680,7 за тонну, а цукру-сирцю на умовах CIF Чорне море - $601,3/т. Тому з 25 тис. т, які "Укррос" може ввезти за ліцензією, імпортовано буде не більше 16 тис. т, повідомив вчора Григоревський: "Ми не змогли купити більший обсяг через різке підвищення світових цін на цукор-сирець". Він відзначив, що собівартість цукру, виробленого з цієї сировини, складе не менше 6-6,2 тис. грн/т. Зараз компанія продає цукор великим споживачам по 6,4 тис. грн/т: "Цукор, вироблений з сирцю, продаватиметься навесні, коли оптова ціна досягне 7 тис. грн/т".
Крім того, компанії, що отримали дозвіл на ввезення цукру-сирцю за квотою СОТ в 2009 році, втратять його з 1 січня 2010 року, повідомив вчора Ъ заступник міністра агрополітики Іван Демчак: "У 2010 році вони можуть знов подати заявки на ввезення", - сказав він. "Зараз видно, що ситуація на ринку цукру патова - з врахуванням дефіциту продукту вже в I кварталі оптові ціни на цукор підвищаться до 8,4-8,5 тис. грн/т, а в роздробі - до 11 грн/кг (зараз 7-8 грн/кг)", - упевнений Наливка. Раніше експерти прогнозували, що до березня ціна на цукор в Україні виросте до 7-7,5 тис. грн/т.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас