Сербія вибрала Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сербія вибрала Європу

Казна та Політика
541
Президент Сербії Борис Тадіч вирушив до Стокгольма та особисто вручив заявку на вступ до Євросоюзу Йону Фредріку Райнфельдту, прем'єр-міністру Швеції, яка цього року головує в ЄС. Якщо всі 27 держав схвалять заявку, Сербія отримає статус кандидата.
Сербія зможе вступити до складу Євросоюзу в 2014-2018 рр., після проведення низки реформ для відповідності вимогам ЄС. "Сьогодні для моєї країни історичний день, - заявив Тадіч. - Сербія вже 10 років йде шляхом демократії, і наша головна мета на цій дорозі - вступити в ЄС. Ми здійснили безліч реформ в економіці, ми успішно ведемо боротьбу з корупцією. Але головне - нам вдалося побудувати демократичну державу і довести всім наше бажання жити в мирі. Сербія принесе нове в Європу". До наміру Сербії стати членом ЄС прихильно ставляться і в Швеції. "Ми вітаємо рішення Сербії", - заявив Йон Фредрік Райнфельдт.
Просування Сербії до членства в Європейському союзі прискорилося в останні п'ять років. У травні 2004 р. Сербія і ЄС підписали угоду про зближення, яка стала першим кроком на шляху вступу країни до міжнародної організації. У квітні 2008 р. Сербія підписала договір про стабілізацію і асоціацію з ЄС, після чого почалося його поступове виконання. Восени цього року Сербія почала реалізацію торговельної угоди, в рамках якої буде створена зона вільної торгівлі з ЄС, покращено поле для інвестиційної діяльності.
Найвідчутніших результатів на шляху інтеграції з ЄС Сербія добилася в останні місяці. В кінці листопада 2009 р. Євросоюз скасував візовий режим для громадян Сербії, Чорногорії і Македонії. Це дозволило громадянам Сербії здійснювати короткочасні поїздки в країни шенгенської зони без віз. 19 грудня безвізовий режим набрав чинності, і того ж дня уряд Сербії прийняв рішення про подачу заявки на вступ в ЄС. "Обставини склалися так, що три важливі події сталися менш ніж за місяць: це рішення про скасування віз для громадян Сербії (30 листопада), розморожування перехідної торговельної угоди (7 грудня) і подача заявки на членство в ЄС (22 грудня)", - говорить представник канцелярії з європейської інтеграції уряду Сербії Володимир Меджак.
Перепоною на шляху інтеграції Сербії в Європейський союз до недавнього часу була позиція Нідерландів, які вважали, що влада Сербії недостатньою мірою співробітничає з Міжнародним трибуналом по колишній Югославії, що розслідує військові злочини. Проте на початку грудня Нідерланди переглянули свою позицію і розблоковували перехідну торговельну угоду між ЄС і Сербією.
Тим не менше Нідерланди і Бельгія продовжують наполягати на тому, що основною умовою для вступу Сербії в ЄС має бути захоплення двох колишніх військових, видачі яких добивається Міжнародний трибунал з військових злочинів в колишній Югославії. Один з них - колишній командувач армією боснійських сербів Ратко Младіч, інший - Горан Хаджіч, обвинувачений у військових злочинах на території Хорватії. Трибунал ООН по колишній Югославії звинувачує Ратко Младіча в геноциді і злочинах проти людства під час війни в Боснії в 1992-1995 рр. Головний епізод, в якому звинувачують Ратко Младіча, - вбивство підлеглими йому ополченцями 7,5 тис. боснійських мусульман в р. Сребреніца в липні 1995 р. Младіч ховається вже 14 років, імовірно, на території Сербії. У 2008 р. було заявлено, що сербські сили безпеки активізували його пошуки.
Основним каменем спотикання на дорозі Сербії в ЄС може стати проблема Косово. Незалежність цього самопроголошеного краю визнали вже 22 з 27 країн ЄС; Сербія ж як і раніше вважає Косово своєю територією. Очікується, що швидкість європейської інтеграції Сербії може бути в прямій залежності від її готовності відмовитися від своїх прав на Косово. Ключовим в цьому плані стане очікуване навесні рішення Міжнародного суду ООН щодо легітимності косовської незалежності. Якщо вердикт виявиться не на користь Бєлграда, сербське керівництво зможе зі спокійною совістю оголосити, що воно все зробило для повернення Косово, і зосередитися на вступі до ЄС.
Сербія вибрала вдалий момент для подачі заявки на членство в ЄС. До кінця 2009 р. в Євросоюзі головує Швеція, а з 1 січня головування перейде до Іспанії. Обидві країни доволі прихильно ставляться до Бєлграда (Іспанія, на відміну від більшості членів ЄС, навіть відмовляється визнавати Косово), тому сербське керівництво визнало, що більш підходящого моменту може і не бути. Міністр закордонних справ Італії Франко Фратіні днями навіть оголосив, що Італія і деякі інші країни ЄС прагнуть того, аби всі балканські країни вступили до ЄС до 2014 р. - 100-річної річниці початку Першої світової війни.
Нині Балкани - основний напрям розширення ЄС. Офіційний статус кандидатів на членство в ЄС є вже в Хорватії і Македонії, а також Туреччини. Заявки на прийом за останній рік, окрім Сербії, подали Чорногорія, Албанія і Ісландія. Чорногорія заявляла про намір вступити до ЄС в 2008 р., проте її заявка була відхилена. Переговори з Хорватією - на фінальній стадії, і ця країна може стати членом ЄС вже в 2012 р. Швидко може увійти до ЄС і Ісландія, закони якої на 70% узгоджуються із законодавством ЄС. Дорога інших претендентів на членство в ЄС буде довшою. Так, Греція наполягає на зміні назви країни Македонією, аби в майбутньому уникнути претензій на грецьку область Македонію. Туреччину критикують за відсутність прогресу у вирішенні проблеми Кіпру, недостатню свободу слова, релігійні свободи, ситуацію з правами жінок і профспілок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас