На ринок комунальних послуг прийде регулятор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На ринок комунальних послуг прийде регулятор

Казна та Політика
743
Кабінет міністрів України на засіданні 23 грудня схвалив проект закону "Про Національну комісію регулювання на ринку комунальних послуг" (НКРРКП).
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на брифінгу журналістам міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.
Він підкреслив, що документ підготовлений з метою недопущення необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
Разом з цим він відзначив, що НКРРКП займатиметься встановленням вартості виробництва і транспортування тепла, при цьому остаточні тарифи для продажу послуг споживачеві, згідно з документом, залишатимуться в компетенції місцевої влади.
"Передбачається, що ця комісія бере на себе визначення тарифної методології та встановлення тарифів на виробництво і транспортування тепла. Є ще третя складова тарифу - безпосередній продаж, - це ми залишаємо місцевому самоврядуванню", - сказав Кучеренко.
При цьому він відзначив, що органи місцевого самоврядування в межах встановленої рентабельності визначатимуть остаточні тарифи для різних категорій споживачів.
Крім того, міністр повідомив, що на засіданні Кабміну 23 грудня також був схвалений законопроект про введення спеціального режиму оподаткування операцій за поданням житлово-комунальних послуг, яким передбачається можливість скористатися ПДВ для фінансування програм модернізації підприємств, скорочення втрат води і тепла і оснащення засобами обліку. Він відзначив, що за рахунок введення таких умов оподаткування підприємства галузі ЖКГ зможуть отримати від 1,5 до 2,5 млрд. грн. на рік для технічної модернізації та переоснащення.
Крім того, Кучеренко повідомив, що Кабмін 23 грудня прийняв пакет антикризових законопроектів, який дозволить запровадити систему змін галузі ЖКГ і створити умови для залучення інвестицій з метою модернізації підприємств.
Також законопроектами пропонується підсилити державний контроль і захист прав споживачів, ліквідувати можливість зловживання монопольним становищем підприємств водо- і теплопостачання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас