Мінфін і НБУ продовжують обговорювати реструктуризацію урядового боргу перед Нацбанком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін і НБУ продовжують обговорювати реструктуризацію урядового боргу перед Нацбанком

414
Міністерство фінансів і Національний банк України (НБУ) продовжують обговорювати реструктуризацію урядового боргу перед центральним банком на суму близько $1 млрд, повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.
"Ведуться консультації (з питання реструктуризації - ред.)... Робота і консультації йдуть згідно з процедурою", - сказав він.
Як повідомлялося, 30 листопада-2009 НБУ і Мінфін домовилися про підписання протягом тижня угоди щодо реструктуризації валютного боргу Кабінету міністрів перед центробанком. Очікувалося, що в рамках цієї операції Мінфін випустить п'ятирічні облігації з прибутковістю на рівні облікової ставки НБУ (сьогодні 10,25% річних) плюс 0,25%.
Нацбанк в 1994-1996 роках надав уряду валютні кредити на загальну суму $1,3 млрд для фінансування дефіциту держбюджету. У зв'язку з тим, що уряд постійно відкладав повернення цих коштів, Нацбанк ще в 2003 році виступив з пропозицією реструктуризувати заборгованість, оформивши її 30-річними облігаціями.
Наявність непогашеного урядового боргу змушує НБУ формувати відповідні резерви, що скорочує можливості центробанку з відрахування перевищення доходів над видатками до державного бюджету. За оцінкою члена Ради НБУ Юрія Полунєєва, реструктуризація боргу уряду перед НБУ на суму близько $1 млрд дозволить Нацбанку вивільнити близько 4 млрд грн. з резервів, які сформовані під ці зобов'язання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас