Глобальний ринок M&A почне відновлюватись в 2010р, в лідери вийдуть сировинні та фінкомпанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальний ринок M&A почне відновлюватись в 2010р, в лідери вийдуть сировинні та фінкомпанії

238
Ринок злиття і поглинань (M&A) наступного року почне поступово відновлюватися після обвалу на 34% в цьому, а в лідери вийдуть сировинні і фінансові компанії, повідомляє агентство Bloomberg.
Із 250 опитаних агентством експертів і аналітиків 92% упевнені, що ринок M&A розшириться наступного року, свідчать дані опитування Global M&A Outlook. При цьому 21% респондентів вважають, що найбільшу активність проявлять сировинні компанії, а 17% вважають, що лідерами стануть представники фінансового сектора.
За даними Bloomberg, обсяг M&A скоротився до $1,6 трлн станом на 15 грудня. Рекордний рівень $4 млрд був досягнутий в 2007 році. Найбільшою операцією року, що минає, стала купівля американської компанії Wyeth найбільшим в світі фармацевтичним концерном Pfizer Inc. за $68 млрд.
Угода із придбання XTO Energy американською нафтовою компанією Exxon Mobil за $30 млрд може, на думку експертів, говорити про зростання активності нафтових компаній на ринку M&А, у міру того як компанії, що займаються розробкою традиційних родовищ нафти і газу, намагаються отримати доступ до видобутку на сланцевих і піщаних родовищах.
В 2009 року нафтові компанії зайняли третє місце за рівнем активності у сфері M&A, на їх частку припало 14% всіх операцій.
Фінкомпанії були найбажанішими об'єктами поглинань цього року, на частку операцій в цьому секторі припало 22% всіх транзакцій M&A. Серед найбільш значних операцій - націоналізація британського банку Royal Bank of Scotland і придбання інвестиційного підрозділу Barclays інвестфондом BlackRock.
Друге місце зайняли представники споживчого сектора, не схильні до циклічних коливань економіки, до яких відносяться, наприклад, компанії, що працюють у сфері охорони здоров'я і виробництва продуктів харчування. У цьому секторі здійснено 19% всіх операцій M&A цього року. У листопаді американська фармацевтична компанія Merck&Co. закрила операцію з придбання за $47 млрд свого конкурента Shering-Plough Corp. Ця операція стала другою найбільшою операцією року, що минає.
На думку експертів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), ринок M&A в поточному році пережив справжній колапс, зменшившись в порівнянні з показником 2008 року на 56%.
Зниження, яке, ймовірно, є найбільшим з 1995 року, багато в чому викликано спадом на міжнародному ринку M&A в країнах-учасницях ОЕСР з $1 трлн торік до $454 млрд в 2009.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас