Росіяни можуть не боятись кримінальної відповідальності за несплату податків на суму більше 100 тис. рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни можуть не боятись кримінальної відповідальності за несплату податків на суму більше 100 тис. рублів

440
Держдума Росії ухвалила так званий законопроект про декриміналізацію, що складається з поправок до Кримінального (КК), Карно-Процесуального, Податкового кодексів і закону "Про міліцію". Документ викликав серйозні суперечки, тижнем раніше МЗС "щосили" намагалось зняти поправки з другого читання, повідомили джерела в Держдумі РФ.
Поправки забороняють притягувати до кримінальної відповідальності за несплату податків тих, хто добровільно погасив нестачу, а також тримати в СІЗО обвинувачених за податковими статтями КК (статті 198-199.1), якщо вони не ховаються від слідства. Також з 2010 р. збільшуються суми податків, за приховування яких загрожує кримінальне переслідування: для фізосіб - з 100 тис. до 600 тис. руб., для юросіб - з 500 тис. до 2 млн. руб. протягом трьох фінансових років.
Збільшення порогів зробить статтю відносно фізичних осіб "неробочою", вважає юрист консалтингової групи "Податківець" Роман Терьохін, вірогідність порушення справ за нею стане мінімальною. Несплата 600 тис. руб. податків означає приховування більше 4,62 млн. руб., наголошує він, в такому разі йдеться лише про дуже великі продажі на зразок квартири, дорогої машини або акцій.
Поправки дозволять не боятися кримінального переслідування тим людям, хто, скажімо, випадково забув подати декларацію на продану квартиру, вважає співавтор поправок, заступник голови бюджетного комітету Держдуми Росії Андрій Макаров. Зараз росіянам, які не подали декларацію на 1 млн. руб. (тобто на суму вирахування), вже загрожує стаття. До суду такі кримінальні справи практично не доходять, але порушення їх вистачає, аби змусити людину відкупитися від слідчих, зазначає він.
Допоможуть поправки й індивідуальним підприємцям, яким зараз за несплату 100 тис. руб. загрожує кримінальна справа, говорить чиновник Мінфіну РФ.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас