Англійці пустять до банків собак і дітей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Англійці пустять до банків собак і дітей

159
Нових банків, що орієнтуються лише на роздріб, у Великобританії не створювалось більше 100 років. Але, зіткнувшись з необхідністю підтримки банків, що отримали збитки на структурних інструментах, британський уряд вирішив посилити сектор за рахунок роздріба. Вже подали заявки на отримання банківської ліцензії Metro Bank, банки брокерської компанії Panmure Gordon, ритейлера Tesco і Virgin Group Річарда Бренсона.
Metro Bank, за яким стоїть підприємець Вернон Хілл, розраховує в найближчі два роки відкрити 12 відділень поблизу Лондона, а за 10 років довести їх кількість до 200. Залучати клієнтів Metro Bank має намір хорошим сервісом. Його відділення працюватимуть у вихідні, а в будні - довше, ніж інші банки. У них будуть іграшки для дітей, крім того, туди можна буде приходити з собаками.
Аналітик Panmure Gordon Сенді Чен хоче заснувати банк, який стане обслуговувати багатих клієнтів. Цей бізнес буде заснований на традиційній моделі, що пропонує високі процентні ставки по крупних депозитах. Банк має намір інвестувати в малий і середній бізнес, який з початку кризи зазнає труднощів із залученням фінансування.
Tesco присутній на банківському роздрібному ринку з 1997 р. - спочатку в партнерстві з Royal Bank of Scotland (RBS), а з 2008 р. - самостійно. Рітейлер працює із страховими продуктами, кредитками, позиками і ощадними рахунками. Але зараз він намагається створити інфраструктуру, з якою можна надавати всі банківські послуги, у тому числі обслуговувати поточні рахунки і видавати іпотечні кредити.
Virgin Money в жовтні звернулася за банківською ліцензією в британське Агентство фінансових послуг (FSA). Компанія хоче купити існуючий банк, аби відразу отримати частку ринку. У 2007 р. Virgin вела переговори про покупку Northern Rock, і не виключено, що захоче придбати його "хороші активи" або активи іншого банку, в які в кризу вкладалися гроші з бюджету. На вимогу уряду Lloyds продасть 600 відділень і бренд TSB, RBS - 300 відділень.
Зараз четвірка найбільших британських банків - Lloyds, RBS, Barclays і HSBC - контролює 75% роздрібних рахунків поточних операцій (дані Асоціації британських банків) і майже 90% корпоративних рахунків (дані Федерації малого бізнесу, FSB). "В крупних банків монопольне становище, і меншим гравцям втиснутися буде важко, - говорить представник FSB Стівен Аламбрітіс. - Також дуже непросто перекласти бізнес з одного рахунку на іншій, навіть якщо конкуренція висока". Найскладніше новачкам буде виконати вимоги до капіталу, попереджають аналітики. "Це історія про курку і яйце, - зазначає неназване джерело FT. - Без банківської ліцензії неможливо залучити достатній капітал, але для отримання ліцензії FSA потрібний значний капітал".
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас