"Ъ": Банки отримали новорічний бонус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки отримали новорічний бонус

Казна та Політика
1260
Напередодні крупного погашення облігацій внутрішньої держпозики на 1,8 млрд грн., яке відбудеться 30 грудня, Мінфін значно підвищив ставки прибутковості держоблігацій. Вчора Мінфін повідомив, що на аукціоні 22 грудня вартість 3-місячних паперів склала 23% річних, 5-місячних і 2-річних - 26% (на аукціоні 8 грудня - 19-20%), а 3-річних - досягла 28% (на аукціоні 15 грудня - 25%). Це дозволило збільшити суму залучення з 387,8 млн грн. на минулому аукціоні до 875,5 млн грн. При цьому банкіри просили в міністерства набагато більшу прибутковість - від 20% до 30-32% із 5-місячних і 2-річних держпаперів.
Підвищення прибутковості викликане не лише майбутнім великим погашенням ОВДП, але і дефіцитом коштів в держбюджеті, говорять експерти. "В Мінфіну зараз немає грошей для обслуговування поточних потреб, на рахунках уряду залишилося дуже мало коштів - на 1 грудня всього 3,5 млрд грн., а гроші МВФ за квотою вже витрачені, - сказав економіст ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. - Швидше за все, в I кварталі 2010 року ситуація не зміниться, тому прибутковість ОВДП зменшуватися не буде". Нагадаємо, через погашення держпаперів в жовтні Мінфін підвищив ставки прибутковості до рекордних 27-29,5%. Після цього вони були знижені відразу до 19-20%, що спричинило різке зниження попиту на облігації. Прес-служба Мінфіну на запит не відповіла, а джерело в міністерстві на питання про можливі проблеми з фінансуванням витрат бюджету відповіло: "Боюся, що так і є, якщо нас не врятує диво".
Облігації з коротким терміном обігу, швидше за все, куплені для перепродажу. "Зараз ми працюємо з більш короткостроковими інструментами, оскільки можемо виділити короткі ресурси. Можливо, хтось залучав такі довгі папери для спекуляцій", - передбачив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
При цьому учасники ринку здивовані, що найбільший попит мали трирічні ОВДП - продано на 410 млн грн. "У більшості банків зараз немає трирічних ресурсів для викупу держпаперів. Депозити залучаються на дуже короткі терміни - навіть річні вклади це велика рідкість", - зазначив один зі скарбників банку-первинного дилера з викупу ОВДП. Вкладення в трирічні ОВДП банкіри вважають високо ризиковими. "Купувати такі довгі папери можна за рахунок капіталу, так само як за нього видавалися довгі кредити. Ми не купували держоблігації, тому що з них перед президентськими виборами є високі ризики, - вважає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський. - Наша держава не допустить дефолту, але питання в тому, які будуть умови їх реструктуризації і дисконт".
Банкіри говорять, що довгострокові облігації були придбані на замовлення уряду. "Це можуть бути щорічні грудневі вправи уряду, який через державні Ощадбанк і Укрексімбанк, а також рекапіталізовані установи, вирішує проблеми 'діри' в бюджеті. Швидше за все, це були неринкові операції", - упевнений скарбник одного з найбільших банків. У Родовід Банку і Ощадбанку цю інформацію спростували, а банк "Київ", Укргазбанк і Укрексімбанк на запити не відповіли.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас