"Ъ": Кабмін хоче фінансувати держбюджет за рахунок Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін хоче фінансувати держбюджет за рахунок Нацбанку

592
Кабінет міністрів публічно визнав, що МВФ не надаватиме Україні четвертий транш кредиту на суму SDR 2,5 млрд ($3,9 млрд за крос-курсом) до завершення президентських виборів 2010 року. "До кінця року перегляд (програми співпраці з Україною. - ред.) неможливий", - заявив журналістам в.о. міністра фінансів Ігор Уманський, нагадавши, що МВФ надає свої кошти винятково за підсумками перегляду цієї програми. Переговори поновляться лише після новорічних свят. Основною причиною проблем з МВФ, на думку чиновника, стала "відсутність консолідованої позиції української влади". Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко за підсумками засідання Кабміну уточнила: "Співпраця продовжується, і всі подальші транші ми зможемо отримати після прийняття бюджету на 2010 рік". Раніше вона говорила, що держбюджет-2010 буде прийнятий лише після президентських виборів.
Заява чиновників виявилась несподіваною, оскільки раніше віце-прем'єр Григорій Немиря звертався до МВФ з проханням про виділення екстреного кредиту на $2 млрд, аби продовжувати виплату пенсій і зарплат бюджетникам (див. Ъ від 14 грудня) в умовах складної економічної ситуації в країні. Але Кабмін все ж знайшов можливість закрити "діру" в держбюджеті за рахунок коштів МВФ. За словами Тимошенко, під час візиту української делегації до Вашингтона і переговорів з керівництвом МВФ, прийнято певне рішення, яке пом'якшить проблеми бюджету без отримання чергового траншу і буде реалізоване до 27 грудня.
Як розповів міністр Кабінету міністрів Петро Крупко, на вчорашньому засіданні уряду Григорій Немиря та Ігор Уманський відзвітували про досягнення компромісу з МВФ. За його словами, компроміс полягає у використанні на потреби бюджету отриманих раніше траншей МВФ, НБУ, що надійшли на рахунки. "Приблизно це виглядає так, але про подробиці краще запитувати тих, хто вів переговори з МВФ", - зазначив Крупко. Немиря відповів Ъ по телефону, що у нього "немає часу говорити". Нацбанк отримав від МВФ перший транш кредиту в листопаді 2008 року ($4,5 млрд) і частину другого траншу в травні поточного року ($1,3 млрд). Враховуючи зміцнення курсу SDR за останній рік, зараз ці суми в доларах США набагато більші.
Джерело в секретаріаті президента зазначило, що ідею зміни цільового призначення раніше отриманих траншей МВФ урядова делегація дійсно планувала обговорити з фондом. "Але нічого невідомо про те, що МВФ погодився на такі умови і що підписаний відповідний документ". Про таку угоду нічого не знає і директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Нацбанку Сергій Круглик. Глава держави Віктор Ющенко вже заявив, що ніхто не має морального права "влізати в національні резерви держави". А в МВФ неофіційно повідомили, що сумніваються в тому, що керівництво фонду схвалить такий перерозподіл коштів.
Навіть якщо перерозподіл станеться, це не повинно призвести до прискорення інфляції. "Це можна порівняти з продажем урядом єврооблігацій - емісія гривні при викупі Нацбанком валюти підкріплюється реальною валютою", - зазначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печерицин. Але такий перерозподіл призведе до збільшення державного боргу, який на 31 жовтня складав $23,12 млрд. "В короткостроковій перспективі, можливо, це правильний крок - ситуація у фінансовому секторі покращилась, тоді як наповнення бюджету - менше від плану. Проте в даному випадку йдеться вже про тенденцію - уряд збільшує держборг, направляючи гроші на соціальні програми, а не на нарощування економічного потенціалу країни", - додає гендиректор Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Ірина Щербина.
До того ж українські політики сповна можуть звинуватити МВФ у втручанні у виборчу кампанію в Україні. "Замість підтримки фінансової стабільності МВФ займеться порятунком репутації нинішнього уряду", - сказало джерело в секретаріаті президента.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас