Опитування: Середньостатистичний українець витратить на новорічні подарунки 774 грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування: Середньостатистичний українець витратить на новорічні подарунки 774 грн.

245
На новорічні подарунки українці в середньому готові витратити 774 грн., свідчать результати опитування Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка.
Так, голова правління інституту Ольга Балакирєва повідомила, що найбільше на новорічні дарунки готові витратити жителі Криму - 1 тис. 133 грн.
За її словами, респонденти із Західної України планують витратити на подарунки в середньому 604 грн., з центральної - 711 грн., жителі північних областей - 787 грн., східних, - 710 грн., а жителі півдня країни - 765 грн.
Варто при цьому відзначити, що найбільші суми (в середньому 1 тис. 30 грн.) готові витратити жителі обласних центрів, 765 грн. - жителі районних центрів і 540 грн. - жителі сіл.
В той же час, за даними дослідження, чоловіки планують купити подарунків у середньому на 844 грн., жінки - 716 грн.
Балакирєва повідомила також, що середня сума запланованих витрат на новорічні подарунки цього року виросла вдвічі за останні два роки.
Масштабне національне соціологічне дослідження проводилося 11-18 грудня. Було опитано 10423 респонденти віком від 18 років у всіх областях України, а також в АР Крим і Києві. Приблизна похибка вибірки не перевищує 2%.
Тим часом, за даними дослідження Delloitte, більшість громадян Польщі не мають наміру обмежувати витрати на різдвяні й новорічні свята і планують в середньому витратити близько 500 доларів на сім'ю.
Так, згідно з даними компанії, понад 60% поляків заявили про намір цього року збільшити на 1,5% витрат на свята в той час, як в більшості інших країн Євросоюзу, до якого Польща вступила п'ять років тому, громадяни обмежують святкові витрати.
Зокрема, в середньому, в Західній Європі витрати на свята скоротяться на більш ніж 6%. Половина європейців витратять на Різдво і Новий рік стільки ж, скільки минулого року. Найбільше будуть економити громадяни Ірландії, яка донедавна бурхливо розвивалася, а також Іспанії.
В той же час, $250 поляки планують витратити на дарунки і ще стільки ж - на святковий стіл. Примітно, що третина поляків не планують бюджет різдвяних покупок.
Майже 50% повнолітніх поляків отримають в дарунок косметику, а 40% - книги. Підліткам частіше дарують диски - 35%, а дітям - навчальні іграшки - 38%.
Нагадаємо, що в 2009 році в Польщі мінімальна зарплата складає близько $400. В Україні цей показник, в перерахунку за офіційним курсом Нацбанку країни, коливається в районі $250.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас