Голова Ради НБУ виступає за пом'якшення грошової політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ради НБУ виступає за пом'якшення грошової політики

Валюта
1189
Національному банку України (НБУ) доцільно пом'якшити грошову політику, забезпечивши додаткову фінансову підтримку реального сектора економіки, вважає голова Ради НБУ, міністр закордонних справ Петро Порошенко.
"На сьогоднішній день має бути змінене завдання. Разом з підтримкою стабільності банківської системи ми повинні підтримувати розвиток економіки. Це не може бути здійснено без абсолютно чіткого і регульованого пом'якшення монетарної політики", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.
За словами Порошенка, жорстка монетарна політика, що проводиться Нацбанком, була виправданою під час різких коливань і паніки на валютному ринку: вона змогла заспокоїти ринок, але в даний час пріоритети дещо змінилися.
"Більш жорстка монетарна політика, разом з перевагами, які ми сьогодні спостерігаємо у вигляді стабільності курсу національної валюти і досягнення стабільності в економіці, несе значні ризики охолодження економіки", - додав він.
Також глава Ради Нацбанку підкреслив важливість забезпечення цільового використання коштів банківської системи.
"ці гроші не повинні піти на спекулятивні операції на валютному ринку, але діяльність українського виробника має бути фінансово забезпечена", - пояснив він.
"Я переконаний, що найближчим часом ми робитимемо все для того, щоб кредитування було доступним, щоб забезпечити ефективніше регулювання діяльності комерційних банків, обмежити доларизацію економіки, знизити відсоткову ставку", - сказав Порошенко.
Відносно валютної політики глава Ради НБУ зазначив, що найбільш актуальним завданням є забезпечення стабільності курсу національної валюти.
"Різке посилення курсу робить продукцію нашого виробника неконкурентоспроможною на зовнішніх ринках. В умовах дефіциту торговельного балансу це (посилення гривні) дуже ризикований крок. Країна вимагає не сильної або слабкої гривні, а стабільної національної валюти", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас