Молочникам повернули не ті пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молочникам повернули не ті пільги

Аграрний ринок
740
Відновивши дотації тваринникам, депутати не гарантували підтримку галузі. Через місяць після скасування парламент повернув пільги із ПДВ для молочників і тваринників. Проте з існуючих законопроектів, що відновлюють цю норму, депутати, на думку представників галузі, обрали найменш вдалий.
Парламент відновив пільги для м'ясо-молочної галузі в частині сплати ПДВ, які були скасовані в кінці листопада через виявлену "неконституційність" антикризового аграрного закону. Вчора в другому читанні 374 голосами був ухвалений законопроект №5416 "Про внесення змін до деяких законів України в частині підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи" (17 грудня Рада ухвалила даний законопроект за основу в першому читанні). Не дивлячись на те, що відновлення пільг було принциповою вимогою представників галузі і предметом лобізму з боку профільних асоціацій, результат не задовольнив ні тих, ні інших.
Відповідно до закону, ПДВ, який повинен сплачуватися до бюджету переробними підприємствами за реалізовані молочні і м'ясні продукти, перенаправляється на виплату дотацій сільгоспвиробникам за продані підприємствам молоко і м'ясо. Норма діє безстроково, але може бути припинена в разі, якщо в держбюджеті на відповідний рік буде передбачено, що ПДВ, що сплачується переробними підприємствами за продукцію, прямує в спецфонд держбюджету з подальшим використанням на виплату доплат аграріям на одну корову (така умова враховуватиметься при розгляді бюджету на 2010 р.). Саме перехід від субсидування закупівельних цін на молоко і м'ясо переробниками, за рахунок коштів закумульованого ПДВ, до виплати дотації "на одну корову" зі спецфонду бюджету викликав критику експертів як захід, котрий не стимулює виробництво і створює умови для корупції.
"Незрозуміло, яким чином здійснюватиметься запропонована схема із повернення ПДВ на одну корову. Повернення ПДВ за кількість виробленого молока хоч би трохи стимулювало виробників, - говорить Володимир Лапа, керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу". - Вочевидь, що виробникам молока в разі впровадження нової схеми потрібно буде підтверджувати кількість корів і збирати документи - тут включається бюрократичний процес, який в Україні не проходить без елементів корупції". Як зазначив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, новий порядок фактично передає до рук чиновників адміністрування реальної підтримки тваринництва в 2010 р.: якщо раніше гроші (близько 2 млрд. грн. на рік) надходили безпосередньо виробникам молока і м'яса, то тепер це відбуватиметься через спецфонд і через чиновницьку вертикаль.
"Це щось подібне до того, що робиться зараз в підтримці садівництва і виноградарства", - вважає Козаченко. За підрахунками експертів, в період скасування дотацій з ПДВ селяни втрачають на кожній гривні доходу від реалізації молока більше 25 коп., на гривні від реалізації м'яса - 20 коп. Проте отримання коштів при новому порядку підтримки негарантоване через присутність в схемі спецфонду. Крім того, нова схема не вирішує основну проблему галузі - відносно якості молока. Також не виключений варіант того, що селяни приписуватимуть чисельність стада. Як зазначають представники галузі, альтернативний законопроект (№5429; від депутатів Терьохіна, Катеринчука і Святаша) пропонує більш оптимальний варіант відновлення підтримки.
Конституційний суд за поданням президента Віктора Ющенка визнав неконституційним закон №639-VI "Про першочергові заходи відносно запобігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів" в редакції від 4 лютого 2009 р. Зокрема, цим рішенням був скасований режим акумуляції ПДВ при продажу аграріями молока і м'яса.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас