Підзимний хід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підзимний хід

Казна та Політика
1093
На минулому тижні Кабмін продовжив блокувати бюджетний процес. Чим повністю підтвердив припущення, що уряду просто невигідно ухвалення Закону про Держбюджет-2010.
Шантаж
Зокрема, 16 грудня не остання у фракції БЮТ людина Сергій Соболєв заявив, що Кабмін готовий внести доопрацьований проект Бюджету-2010 тільки після затвердження Верховною Радою висновків Комітету з питань бюджету. Він також зазначив: "Це можна зробити вже сьогодні. Для цього не потрібно ніяких додаткових рішень. Є рішення бюджетного Комітету, ніхто його не скасовував, воно виноситься до зали, зала за нього голосує ... І друге читання може бути буквально через тиждень. На жаль, цей процес сьогодні заблоковано Партією регіонів.
Можливо, твердження пана Соболєва мало би хоч якесь право на існування (хоча ВР, звичайно, не зобов'язана автоматично підтримувати рішення бюджетного Комітету), якби не сумніви в тому, що законопроект № 5000 дійсно є проектом Держбюджету. Справа в тому, що він прямо суперечить положенням чинного Бюджетного кодексу - його писали на основі ветованої президентом нової його редакції, що взагалі нонсенс. А чи є законопроект, який називається проектом Держбюджету, але підготовлений всупереч вимогам Бюджетного кодексу, де-юре проектом Держбюджету - ще питання.
Більше того, у постанові, якою законопроект № 5000 повертався Кабміну на доопрацювання, було сказано про необхідність приведення його у двотижневий термін у відповідність з Бюджетним кодексом та Законом про соцстандарти. Замість виконання доручення парламенту Кабмін вважав за краще його шантажувати...
У те, що в парламенті наберуться голоси на підтримку висновків бюджетного Комітету (а це автоматично означатиме отримання Кабміном індульгенції в питанні підготовки Бюджету), віриться слабо. Приміром, член фракції Партії регіонів Віталій Хомутинник вважає, що парламент не має предмету розгляду.
"Верховна Рада вже прийняла рішення щодо законопроекту № 5000, в якому дала певні доручення Кабміну. Кабмін ці доручення проігнорував і у встановлений термін доопрацьований законопроект до парламенту не вніс. Зробивши тим самим все, щоб країна увійшла у 2010 рік без Закону про Держбюджет", - пояснив депутат.
Власне, погоджується з тим, що до виборів Держбюджет-2010 не буде прийнятий, і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Правда, пояснює це тим, що "конкуренція між кандидатами в президенти просто не дозволяє сконцентрувати необхідну кількість голосів у парламенті для прийняття Держбюджету".
Приклад ручної роботи
"Надати право Мінфіну вносити зміни до розпису асигнувань держбюджету з метою перерозподілу помісячних обсягів асигнувань за бюджетними програмами у разі відсутності затверджених паспортів бюджетних програм, відповідних порядків використання бюджетних коштів, інших нормативних документів, що регламентують здійснення окремих витрат; необхідність дотримання балансу бюджету; наявність залишку невикористаних відкритих асигнувань".
(З п.18 постанови Кабміну № 1181)
Ручне управління
Таким чином, на початку 2010 р. бюджетне фінансування формально буде здійснюватися відповідно до вимог Бюджетного кодексу в обсязі 1 / 12 Держбюджету-2009 протягом кожного з місяців до ухвалення Держбюджету-2010. Фактично ж неприйняття Держбюджету означає "ручне" управління бюджетним фінансуванням на підставі постанови Кабміну № 1181 від 29.10.09 р. - тобто, мабуть, виконання заповітної мрії керівництва уряду.
Можна собі уявити, як буде діяти уряд, коли в нього будуть розв'язані руки, якщо в поточному році "ручному" управлінню не заважала наявність Закону про Держбюджет! Досить згадати дива, що відбувалися з помісячним розписом доходів, дивні обсяги коштів, що проходять через Стабілізаційний фонд, або, наприклад, блокування відшкодування ПДВ.
Вперше блокування відшкодування було застосовано Кабміном у жовтні. У першій половині грудня історія повторилась - за 15 днів було відшкодовано "аж" 0,1 млрд грн. ПДВ! Причому Юлія Тимошенко вже навіть прямо говорить про те, що вона, по суті, заблокувала передбачене законодавством відшкодування податку, оскільки, мовляв, фінансування зарплат і пенсій для неї важливіше. Дивно, невже в Кабміні не розуміють: якщо зараз відмовитися від відшкодування платникам податків, направивши все на соціальні виплати, то завтра платники податків, дуже ймовірно, виявляться не в змозі задовольнити бюджетні запити, пов'язані саме з фінансуванням зарплат і пенсій? Здається, швидше за все, все ж таки розуміють, але участь прем'єра у президентських перегонах, мабуть, це розуміння "трансформує".
Прем'єр, крім того що повідала про свої переваги в сфері бюджетного фінансування, ще й недвозначно дала зрозуміти, що платникам ПДВ, які претендують на відшкодування (не варто розуміти буквально - звернення стосується не всіх платників, а більшості), доведеться чекати цього відшкодування ... до березня. Тобто до закінчення другого туру виборів і підбиття їх підсумків!
А тепер давайте порахуємо, до чого креативна ініціатива глави Кабміну може призвести. Для чистоти розрахунку припустимо, що шкоди економіці вона не завдасть - підприємства десь знайдуть обігові кошти для продовження діяльності (хоча на практиці це не зовсім реально). Припустимо також, що на щомісячне відшкодування хоча б 1 млрд грн. протягом усієї зими прем'єр "розщедриться" (хоча б для "своїх"). Враховуючи, що середньомісячні чисті (тобто за вирахуванням попередження податківцями "лівого" відшкодування) заявки на відшкодування складали в поточному році 3,6 млрд грн. і знижуватися найближчим часом явно не будуть (адже металургія пожвавлюється потихеньку), одержуємо приріст невідшкодованого ПДВ за зиму мінімум на 7,8 млрд грн. До 1 грудня невідшкодовані залишки склали 19,4 млрд грн. Отже, до 1 березня, якщо прем'єр не відмовиться від реалізації "креативної" ідеї, вони виростуть до 27,2 млрд грн.
Прострочена заборгованість з відшкодування ПДВ на початок весни може скласти більше 13 млрд грн. Хтось серйозно вірить, що подібні суми будуть відшкодовані хоча б після закінчення виборів? Особливо якщо врахувати, що в урядовому проекті Держбюджету-2010 на весь рік на відшкодування закладено 20 млрд грн. Здається, навіть якщо блокування відшкодування не буде, все одно держава не обійдеться без якихось сурогатних способів погашення заборгованості з відшкодування. Однак якщо взимку ПДВ відшкодовувати не будуть, обсяги сурогатних розрахунків будуть астрономічними. До речі, як і прибутки їх "батьків-засновників", які будуть отримані за рахунок постраждалих платників податків.
У всій цій ситуації кумедно ще й те, що після заяв прем'єра на проблему невідшкодування ПДВ звернув увагу і президент. І навіть написав з цього приводу гнівного листа № 1-1/2803 від 10.12.09 р. про "небувале загострення проблеми з відшкодуванням ПДВ". Але при цьому направив його гарант Конституції, зажадавши "невідкладно вжити відповідних заходів для виправлення ситуації, що склалася, та притягнення до відповідальності" не до Кабміну, а через його "голову" - в ДПАУ.
Владислав Третяк
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас