Туркменський газ обійдеться Росії в 2010 році в два рази дешевше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменський газ обійдеться Росії в 2010 році в два рази дешевше

Енергетика
705
"Газпром" платитиме "Туркменгазу" понад $195 за тисячу кубометрів газу, імпорт якого російський концерн відновить з 2010 року. Про це пише "Комерсант".
22 грудня під час візиту президента Росії Дмитра Медвєдєва до Туркменістану сторони підписали поправки в контракт, згідно з якими експорт газу з Туркменістану до Росії відновиться 1-10 січня 2010 року. Ціна постачань, яку топ-менеджери концерну назвати відмовилися, розраховуватиметься за формулою і зафіксована на рік вперед.
"Газпром" відмовився купувати туркменський газ навесні 2009 року, оскільки Ашгабад відмовлявся змінювати контракт, в якому була встановлена ціна $375,5 за тисячу кубометрів. Ця ціна виявилася вищою від тієї, за якою "Газпром" продавав газ в ЄС.
Раніше "Газпром" вже заклав до бюджету на 2010 рік закупівлю 10,5 млрд. кубометрів туркменського газу за ціною $222 за тисячу кубометрів. Купуючи паливо за цією ціною, відзначає газета "Ведомости", концерн витратить на туркменське паливо $2,3 млрд., а на перепродажі його в Європу може заробити $2,9 млрд.
Всього "Газпром" планує купувати у Ашгабада до 30 млрд. кубометрів газу на рік найближчими роками, а в 2010 році російський концерн купить 11 млрд. кубометрів.
Нові домовленості призведуть до п'ятикратного скорочення об'єму закупівель Росією туркменського газу, як того і добивався "Газпром". Раніше "Газпром" купував щороку для реекспорту в Україну і в Європу до 50 млрд. кубометрів газу в Туркменістану, що складає дві третини від всього видобутку в країні.
Туркменістан намагається компенсувати втрачені доходи від скорочення постачань до Росії за рахунок виходу на газовий ринок Китаю, а також нарощування постачань в Іран.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас