"Ъ": Парламент підтримав мораторій на продаж сільськогосподарських земель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент підтримав мораторій на продаж сільськогосподарських земель

328
Верховна рада (ВР) ухвалила в першому читанні закон №3524, яким передбачається внести зміни до Земельного кодексу (ЗК). Зокрема, документ продовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення ще на два роки - до 1 січня 2012 року. Проте новий закон не відхиляє дію пунктів 14 і 15 перехідних положень ЗК, згідно з якими заборона на продаж аграрного земельного фонду може бути скасована тільки після прийняття парламентом профільних законів: "Про ринок земель" і "Про державний земельний кадастр". Проекти цих законів були зареєстровані у ВР ще в 2004 році, але і досі не пройшли другого читання.
Автор законопроекту, народний депутат Олександр Ткаченко (Компартія) пояснив, що подав документ до парламенту, тому що, на його думку, в січні 2010 року скасовувати мораторій не можна: "Відсутність регулятора на ринку землі призведе до того, що українські чорноземи за декілька років розкуплять за найнижчою ціною - $1 тис./га. А насправді земля аграрного призначення коштує $70-100 тис./га".
Мораторій на продаж землі діє з 2002 року. Він неодноразово продовжувався. Остання спроба його продовжити робилася в січні 2008 року. Тоді розглядалися два варіанти пролонгації - до 2011 року і на невизначений термін, але жодна з ініціатив не була підтримана необхідною кількістю парламентарів. Автор законопроекту говорить, що тепер вирішили повернутися до дворічної заборони. "Часові рамки встановити просто необхідно, інакше парламент ніколи не прийме закони, що регулюють ринок землі", - сказав Ткаченко.
Цього року продовження мораторію схвалили не лише представники комуністичної партії, але й учасники аграрного ринку і галузеві аналітики. "Мораторій на землю не можна скасовувати доти, доки вартість землі не почне підвищуватись. Інакше це призведе до того, що іноземні компанії скуповуватимуть землю за низькою ціною і перепродуватимуть за спекулятивною", - відзначає незалежний експерт Сергій Трифонов. Аналітик ІК KBC Securities Інна Перепелиця каже, що продовження мораторію було очікуваним для ринку. "Найімовірніше цей закон пройде друге читання. Адже зараз великим компаніям було б складно зосередити обігові кошти на купівлі своїх земельних ділянок (понад 100 тис. га) навіть за найнижчою ціною - $500/га".
З нею погоджується аналітик Dragon Capital Тамара Левченко: "Для всіх вітчизняних компаній продовження мораторію на продаж сільгоспземель було прогнозоване і ніяк не вплине на роботу ринку, - упевнена вона. - Проте великі аграрні холдинги навряд чи будуть зацікавлені викуповувати землю, бо її орендують на 10-15 років".
Учасники ринку планують свою діяльність виходячи з того, що заборона на торгівлю землею не буде знята як мінімум декілька років. "Ми все одно не можемо розраховувати на те, що мораторій через 2 роки все-таки буде скасований", - відзначив директор з розвитку бізнесу "Смарт Холдингу" (володіє аграрною компанією "Сарго") Ігор Бучацький. "Для ведення аграрного бізнесу ґрунтовнішим рішенням часто є не придбання земельних ділянок, а вкладення коштів у розвиток власних потужностей. Крім того, багато великих компаній уклали довгострокові договори оренди, які дозволять їм продовжити роботу в разі скасування мораторію, - відзначив директор з інвестицій групи ТАС Антон Керносовський. - Передусім викуповувати землю будуть ті компанії, які готуються до продажу своїх активів. В цьому випадку для іноземних інвесторів може бути важливо, що продавець має право власності на землю".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас