"Ъ": Україна знов просить скоротити об'єми постачань газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна знов просить скоротити об'єми постачань газу

Енергетика
656
Глави "Газпрому" і "Нафтогазу" Олексій Міллер і Олег Дубина обговорили в Москві питання оплати постачань російського газу. "Враховуючи неробочі святкові дні, досягнута домовленість про перенесення дати оплати грудневих постачань з 7 на 11 січня 2010 року", - повідомляє прес-служба "Газпрому". Це означає, що до закінчення новорічних канікул у Росії немає підстав для пред'явлення Україні ультиматумів щодо газу.
Якщо конфлікту справді вдасться уникнути, це буде перший спокійний Новий рік для "Газпрому" з 2006 року - без газових воєн з Україною або Білоруссю. У 2009 році "Газпром" перекрив газ Україні 1 січня о дев'ятій ранку за київським часом унаслідок відсутності контракту. В результаті Європа залишалася без газу майже три тижні. 16 січня президент РФ Дмитро Медвєдєв зібрав європейських прем'єр-міністрів і президента Вірменії і запропонував створити консорціум з контролю транзиту газу через Україну. Тільки 19 січня прем'єр-міністри Росії і України Володимир Путін і Юлія Тимошенко досягли угоди про перемир'я - із схеми постачань був виключений посередник в особі RosUkrEnergo, введена прив'язана до європейських цін формула вартості газу для України.
Зараз пролонгуються контракти "Газпрому" і "Нафтогазу" від 19 січня 2009 року щодо купівлі-продажу і транзиту газу до 2019 року. Відповідно до них з 1 січня 2010 року сторони "перейдуть до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу відповідно до європейських стандартів", пояснюють в "Газпромі". Раніше "Газпром" говорив про ціни для України на I квартал $300-310 за тисячу кубометрів при середньорічній ціні $280.
Вчора на зустрічі обговорювалися питання, пов'язані з об'ємами постачань і транзиту газу в I кварталі 2010 року, кажуть у "Газпромі". Згідно з досягнутими в серпні домовленостями між прем'єрами Росії та України, в контракті на 2010 рік вказаний об'єм 33,75 млрд кубометрів. До цього рівня Україна попросила "Газпром" знизити об'єм постачань наступного року замість передбачених січневим контрактом 52 млрд кубометрів.
Проте і ці об'єми виявилися незатребуваними. Джерело, близьке до переговорів, пояснює: "Україні не треба стільки газу, скільки зафіксовано в контракті, - 8,75 млрд кубометрів. Достатньо 7 млрд кубометрів". У зв'язку з фінансово-економічною кризою, підтверджують в "Газпромі", рівень споживання в Україні за 11 місяців впав до 22,5 млрд кубометрів російського газу замість 35,9 млрд. Проте вчора на запит української сторони про зниження закупівель ще на 20% "Газпром" згоди не дав, пообіцявши "подумати".
Радник прем'єр-міністра України, член комітету верховної ради з ПЕК Микола Пашинський упевнений, що Києву "вдасться домовитися купити менше, ніж хоче продати 'Газпром'". В крайньому випадку, на його думку, переговори перейдуть в політичну площину і "питання буде узгоджене на рівні прем'єр-міністрів". Сергій Тулуб, член комітету верховної ради з ПЕК додає: "Росія та Україна не зацікавлені в повторенні торішнього сценарію формування газового конфлікту". За розрахунками Максима Шеїна з "Брокеркредитсервісу", від чергового зниження об'ємів постачань Україні "Газпром" втратить $525-612 млн доходів тільки в I кварталі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас