НБУ викупив з початку грудня 300 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ викупив з початку грудня 300 млн грн

Валюта
557
Національний банк України (НБУ) в грудні придбав на міжбанківському валютному ринку $300 млн, хоча в цілому з початку 2009 року НБУ витратив на підтримку гривні $10,836 млрд, повідомив керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицький.
"Ситуація (на валютному ринку) більш-менш близька до стабілізації", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
За його словами, якщо торік девальвація гривні склала 52,4%, то цього року національна валюта ревальвувала на 3,5%.
Литвицький додав, що, за попередніми даними, чистий відтік із поточних операцій за 11 місяців цього року склав $1 млрд, а за фінансовими операціями - $12-13 млрд.
За його словами, зараз золотовалютні резерви Нацбанку становлять близько $26 млрд, з яких близько $6 млрд, - кредити Міжнародного валютного фонду (МВФ), тоді як програмою співпраці з МВФ встановлений норматив мінімальних резервів на кінець 2009 року на рівні $15 млрд.
Як підкреслив керівник групи радників глави НБУ, аналізуючи заяви деяких політиків про передевальвованість курсу гривні, слід пам'ятати, що окрім економічних чинників необхідно враховувати "словесні інтервенції", які штовхали гривню вниз.
"Можна було б мати і міцніший курс, але для цього необхідна підтримка експорту, відшкодування ПДВ, інша бюджетна політика, а не персональні зміни в керівництві Нацбанку", - додав Литвицький.
Він також нагадав, що в рамках співпраці з МВФ українська влада узяла зобов'язання дотримуватися політики плаваючого курсу, за якою заяви окремих підписантів про фіксований курс на рівні 6 грн/$1 або 7 грн/$1 викликають питання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас