Майбутній рік буде непростим для більшості інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутній рік буде непростим для більшості інвесторів

Казна та Політика
473
Майбутній рік виявиться не таким простим для інвесторів і учасників ринку. Їм потрібно буде ретельніше зважити питання купівлі нових активів, оскільки доки незрозуміло, що саме зможе принести прибуток. Про це повідомляє Reuters.
Водночас, для більшості інвесторів цей рік виявився не таким вже і важким. Вони прагнули вкладати гроші в перепродані (і, відповідно, які сильно подешевшали) ризикові активи, а потім просто чекати, поки вони подорожчають.
Однак експерти попереджають, що на початку березня 2009 р. інвестори усвідомили, що поточна фінансова криза не переросте в чергову Велику депресію і в зв'язку з цим почали звертати пильнішу увагу на ризикові і високоприбуткові активи, що неабияк подешевшали. Їх розрахунки повністю себе виправдали: за минулий період поточного року світові фондові ринки виросли в середньому на 30%, а в період з березня по грудень їх зростання склало більше 70%.
Багато в чому драйвером до зростання ринків акцій і прибуткових активів стали дії урядів багатьох країн, які опустили облікові ставки до рекордних мінімумів і паралельно почали вкидати у фінансову систему ліквідність. У результаті зростання ризикових активів перевершило найсміливіші очікування, а повторення ситуація з Lehman Brothers і вже тим більше краху світової економіки вдалося уникнути.
Правда, в кінці поточного року ситуація змінилася. Ринки відчутно виросли, і майже не залишилося можливостей придбати за викидною ціною цікаві активи. У результаті, попереджають експерти, інвесторам доведеться наступного року акуратніше поставитись до купівлі цінних паперів.
"Наступний рік буде непростим для більшості інвесторів. Їм доведеться ретельно вивчати ринок, перш ніж прийняти рішення про покупку", - говорить віце-президент Credit Suisse Asset Management Боб Паркер. Свою роль відіграє і поточний стан світової економіки: з одного боку, в наявності всі ознаки поступового відновлення, але з іншого - про повернення на докризовий рівень зростання говорити ще рано. Підливають олії у вогонь і боргові проблеми Дубаї, Греції та Іспанії, підкреслюють експерти.
Хоча, звичайно, не можна виключати продовження ралі на світових фондових ринках і наступного року. Просто зростання котирувань буде, швидше за все, вибірковим. Боб Паркер додає, що в 2010 р. слід робити ставки на компанії з високими дивідендами, хорошим рівнем готівки і стабільною часткою на ринку. Аналогічної точки зору дотримується і Banque de Luxembourg, який радить купувати акції енергетичних компаній.
"Інвестори стають розбірливішими. Вони тепер аналізують і саму галузь, і певні регіони", - зазначає один з топ-менеджерів Northern Trust Global Investments Вейн Боуерс. Найцікавіше, що ця розбірливість стосується і регіонів, говорять аналітики. У 2010 р., так само як і у році, що минає, у фаворі в інвесторів залишаться ринки, що розвиваються, особливо азійські.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас