Тігіпко: "Північний потік" є загрозою для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: "Північний потік" є загрозою для України

Енергетика
331
"Українська влада залишається байдужим спостерігачем процесу, який виведе країну на узбіччя міжнародного газового бізнесу".
Так кандидат в президенти Сергій Тігіпко прокоментував інформацію про видачу Німеччиною дозволу на будівництво ділянки газопроводу Nord Stream в своїх територіальних водах. Німеччина стала останньою в списку країн, що видали відповідний дозвіл. Вже в січні-лютому 2010 року консорціум Nord Stream має намір залучити кредит в 4 мільярди доларів під фінансування будівельних робіт.
"Погодження проекту з будівництва газопроводу "Північний потік" всіма зацікавленими сторонами - поганий сигнал для України. Ця труба здатна відняти у нас значну частину транзитного потоку", - вважає Сергій Тігіпко. "Не можна недооцінювати загрозу будівництва обхідних труб. У 2001 році наша влада проморгали будівництво Росією обхідної гілки нафтопроводу Суходольная-Родіоновская, внаслідок чого Україна втратила майже половину нафтового транзиту. Зараз ситуація повторюється, лише в значно більшому масштабі".
На думку політика, в України ще є можливість зупинити будівництво обхідної труби. "Nord Stream - дуже дорогий проект, як в будівництві, так і в експлуатації. Росія будує цю трубу перш за все тому, що не порозумілася з Україною відносно експлуатації її ГТС. Європа підтримує Москву тому, що не хоче повторення газової кризи. У нас ще є шанс переконати і тих, і інших, - говорить Сергій Тігіпко. - Для цього необхідно вийти з пропозицією про приватизацію ГТС, в результаті якої Україна збереже контроль над трубою, а Європа і Росія забезпечать прозорість її експлуатації".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас