Royal Bank of Scotland збирається продати частину колекції живопису — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Royal Bank of Scotland збирається продати частину колекції живопису

194
Royal Bank of Scotland (RBS) має намір продати частину своєї колекції живопису, вартість якої оцінюється сумою від 10 млн до 15 млн фунтів стерлінгів ($16-24 млн), як тільки ситуація на цьому ринку покращиться, пише The Wall Street Journal.
До колекції банку, 84% акцій якого належить уряду Великобританії, входять роботи Л.С.Лаурі, Енн Редпат, Джека Веттріано, Патріка Колфілда і Пітера Хаусона.
Наступного року банк позичить частину колекції музеям, включаючи британську Національну галерею і Національну галерею Шотландії, для організації виставок.
До недавнього часу милуватися картинами могли лише співробітники банку, проте наступного року RBS закриє 400 з 2250 банківських і страхових філій в Англії та Уельсі, і скорочення доступних площ змусить його виставити роботи в музеях, а потім продати хоч би частину з них.
Представники банку відзначають, що RBS не продаватиме картини, які входять до культурної спадщини Великобританії або мають особливу історичну цінність. При цьому будь-які рішення про продаж решти творів прийматимуться з врахуванням ринкової кон'юнктури.
Ціни на твори живопису знизилися на 37% з 1 січня 2008 року. У першому півріччі цього року на ринку з'явилися ознаки відновлення, але в третьому кварталі стався обвал цін.
Британські економісти і мистецтвознавці стверджують, що всі банки, що отримали держпідтримку під час кризи, мусять розпродати свої колекції якнайшвидше, аби повернути уряду хоч би частину грошей. Як приклад британцям при цьому наводять японські банки, які продавали твори мистецтва під час рецесії в 1990-і роки.
Більш обережні експерти, проте, кажуть, що 10 млн фунтів не зроблять погоди з фінансової точки зору, оскільки банки винні державі мільярди, але готовність продати свої колекції сприятливо позначиться на іміджі фінансових установ.
Серед найбільших банків світу колекція живопису RBS виглядає порівняно скромною. Так, американському банку JP Morgan належить близько 35 тис. живописних і графічних робіт, тоді як Deutsche Bank володіє однією з найбільших колекцій серед світових корпорацій - 53 тис. різних творів мистецтва. Колекція швейцарського банку UBS, що налічує близько 45 тис. полотен, оцінюється як мінімум в $150 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас