Потрібні люди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібні люди

Казна та Політика
2336
Новий керівник Нацбанку спробує перетасувати кадрову колоду. Інтрига ж полягає в тому, що багато нинішніх керівників департаментів і управлінь… залишаться в стінах НБУ.
Долі фінансових установ країни вирішуються зовсім не в головній будівлі центрального банку країни, а часто в пафосному закладі навпроти. У напівтемряві затишного ресторану чиновники Нацбанку і бізнесмени за чаркою дорогого коньяку обмінюються аргументами, потім - спокійно вирушають у свої кабінети. "За великим рахунком основний предмет переговорів завжди один - ціна грошей", - зі знанням справи говорить банкір, завсідник закладу на вулиці Інститутській.
Старі коні
Закон "Про Національний банк України" виписаний таким чином, що дозволяє главі легко вибудувати вертикаль влади. Він може докорінно змінювати оргструктуру відомства і радикально коректувати повноваження заступників, аж до зведення їх до рівня "весільних генералів". Такими повноваженнями не володіє жоден з міністрів, що стало можливим багато в чому завдяки зусиллям Володимира Кротюка (нині - заступник глави НБУ, а у минулому - глава юридичного департаменту). "Закон про Нацбанк, по суті, встановлює авторитарне управління. Роль голови сильніша, ніж всього правління", - пояснює Олександр Савченко, заступник міністра фінансів, екс-заступник голови НБУ.
Основа управлінської діючої структури Нацбанку була вибудувана Володимиром Стельмахом протягом двох місяців після його другого приходу в НБУ, в 2005-му. Після повернення одними з перших рішень Володимира Стельмаха стали не лише звільнення людей Сергія Тігіпка (Арсенія Яценюка - з поста першого заступника голови НБУ, Олександра Шлапака - з поста заступника глави НБУ), але і кадрові перестановки в керівництві ключових департаментів. У результаті кермо влади отримали "старожили" центробанку, давні соратники Віктора Ющенка. Поповнення ж команди Стельмаха відбувалося за рахунок приєднання до неї лише перевірених осіб. Так, в 2005 році адміністративний департамент, що відає господарською діяльністю НБУ, очолив Микола Лаврук, до того моменту - перший заступник голови правління Брокбізнесбанку. Ця фінустанова, створена Василем Буряком (батьком глави ДПАУ Сергія Буряка і нардепа Олександра Буряка), нині - заступником глави Ощадбанку, прихистила Володимира Стельмаха на час опали, в 2004-2005 рр., і відпустила його на повторне "царство" не з порожніми руками: разом з Лавруком в НБУ перейшов і глава Брокбізнесбанку Олександр Біланенко - займатися валютним контролем і валютним ліцензуванням.
Із загального контексту випадає лише одне призначення - Анатолій Балюк. Екс-глава ДКЦПФР, який займався протягом п'яти років фондовим ринком країни, три з половиною місяці тому був призначений на посаду виконавчого директора з питань валютного регулювання і контролю. Але де-факто курсова політика зосереджена в руках "великої четвірки": глави НБУ Володимира Стельмаха, першого заступника глави Анатолія Шаповалова, глави департаменту валютного контролю і ліцензування Олександра Біланенка і його попередника, а нині - керівника департаменту з управління валютними резервами і проведення операцій на відкритому ринку Миколи Мельничука.
Де солодше
Під контролем чиновників НБУ перебувають мінімум шість напрямів, які потенційно є джерелами багатомільйонних заробітків, - валютні спекуляції та валютне ліцензування, рефінансування, нагляд над діяльністю банків і їх ліквідація, а також закупівлі. Потенційно - тому що громадськості невідомо про жодну доведену до суду кримінальну справу про корупцію банкірів від держави.
Як заробляють валютники Нацбанку після свого скандального відходу з НБУ у вересні, досить виразно пояснив Олександр Савченко: "На валютних аукціонах великі фінустанови чомусь не можуть вгадати курс, а якийсь банк "Роги й копита" завжди вгадує в своїй заявці найнижчий курс".
Окремий напрям діяльності валютників Нацбанку - ліцензування. Департамент валютного контролю і ліцензування НБУ спільно з так званим антивідмивальним департаментом контролює всі валютні проплати суб'єктів підприємницької діяльності. Якщо, наприклад, $10 млн пішли за кордон, а товар протягом 180 днів не зайшов на митну територію України, то настає кримінальна відповідальність директора підприємства (за порушення Декрету Кабінету Міністрів "Про валютне регулювання і валютний контроль"). З Нацбанком же можна домовитися про видачу валютної ліцензії (дозволу), що дозволяє збільшити терміни завезення товару або повернення валюти. Але і це не основний бізнес валютників. Жоден крупний центр конвертації не може працювати без прикриття чиновників валютного управління Нацбанку. "Класичні центри конвертації працюють успішно, якщо мають опікунів у прокуратурі, СБУ і валютному департаменті Нацбанку", - повідомив на умовах анонімності співробітник Генпрокуратури.
Річний кошторис витрат Нацбанку в 2009-му - понад 900 млн грн. Головний банк країни, незважаючи на кризу, як і раніше, багато інвестує в будівництво і купівлю нових квартир для своїх співробітників. "Зовсім скоро, ймовірно, будуть куплені квартири в комплексі "Чайка", - поділився на правах анонімності один зі співробітників Нацбанку. Тендери на закупівлю житла активно проводять практично всі регіональні підрозділи НБУ, про що свідчать дані, розміщені на сайті НБУ. Але при цьому офіційна квартирна черга Нацбанку і розподіл придбаного відомством житла між її учасниками для самих співробітників відомства - тема не менш закрита, ніж для журналістів.
В 2010 році НБУ витратить 2,1 млн грн. на будівництво гуртожитку для Української академії банківської справи. А головний офіс НБУ зовсім недавно оголосив тендер на проведення проектних робіт для будівництва будівлі на своїй території. Основна будівля Нацбанку також час від часу реставрується. В цілому ж на ремонтно-будівельні роботи наступного року НБУ планує витратити близько 200 млн грн.
За інформацією джерел, всі великі витрати контролюються особисто керівництвом адміністративного департаменту. Наприклад, такі, як оптова покупка автомобілів і унікального устаткування. У 2008-2009 рр. автопарк Нацбанку поповнився автомобілями таких брендів, як Volkswagen (Phaeton і Passat), Mercedes-Benz, Toyota Camry і Honda Accоrd.
Іноді Нацбанк проводить унікальні закупівлі, справедливість цін по яких перевірити практично неможливо. Наприклад, торік Музей грошей НБУ офіційно оголошував про купівлю у колекціонерів монет Російської імперії (Петро І - Микола II), канцелярського обладнання XIX-XX століть і старовинних телефонних апаратів (середини XX століття). Незважаючи на те, що в Нацбанку існує ціле управління здійснення тендерних процедур, самі тендери, якщо вірити публічним документам Нацбанку, фактично проводять 37 його різних підрозділів, що робить закупівлі заплутаними і, найголовніше, непрозорими. Але за весь час існування НБУ жодної публічної заяви контролюючих органів із цього приводу зроблено не було.
Ліквідатори й наглядачі
Банківський нагляд - особлива кухня Нацбанку, який самі ж фінансисти іменують не інакше як найбільш "хабароємким" напрямом діяльності чиновників. Банки, порушуючи економічні нормативи, можуть обкладатися штрафом, а можуть - і ні. Крім того, за рішенням правління НБУ банки можуть отримувати так звані стабілізаційні кредити, які надаються, як правило, за заниженими ставками.
Окремо варто відзначити куратора над проблемними банками (управління кризового менеджменту і ліквідації банків). НБУ призначає і контролює діяльність тимчасових адміністраторів і ліквідаторів фінустанов. Від тимчасової адміністрації залежить дуже багато - наприклад, наскільки якісно будуть оцінені активи "падаючого" банку, за якими цінами ці активи продаються, з ким з боржників насамперед розраховуватиметься банк тощо. "Тимчасові адміністратори стають мільйонерами після деяких банкрутств", - жартує співробітник одного крупного банку.
Показовим в цьому плані є банкрутство Укрпромбанку. Велика кількість заправок ANP (точна цифра досі тримається в секреті, але експерти називають цифру 150), які служили заставою при видачі багатомільйонних кредитів Укрпромбанком, так і не були передані на баланс Родовід Банку, основного отримувача боргів вкладників - фізосіб "Родоводу". За твердженням одного з банкірів, деякі договори застави з загадкових причин взагалі пропали з Укрпромбанку або стали предметом судових розглядів. "Тимчасовий адміністратор може судитися за активи сильно і самовіддано, а може просто спокійно програти позови, після яких заправки опиняться в потрібних людей", - розповідає співробітник Укрпромбанку, котрий побажав залишитися неназваним.
Фінансисти кажуть, що інколи тимчасові адміністратори можуть організувати повернення банківських боргів. Природно, за окрему платню. Наприклад, борги вкладників банку "Надра" вже півроку торгуються на ринку. Тимчасові адміністратори можуть сприяти різним взаємозаліковим схемам між кредиторами і дебіторами банку - законодавство про банкрутство дозволяє це робити. Крім того, тимчасові адміністратори де-факто виступають посередниками в оборудках з продажу проблемних банків стратегічним інвесторам. Тимчасова адміністрація НБУ сьогодні діє в 15 банках. За словами Василя Пасічника, заступника голови НБУ, на багато з них є потенційні покупці. Зрозуміло, що вони хочуть знати, якими реальними активами володіє банк. Така інформація є лише у тимчасових адміністраторів.
Думати про локальне
З відходом Стельмаха може покинути свій пост Анатолій Шаповалов (якщо регіонали не захочуть його висунути на пост глави). В цьому випадку "валютники" Олександр Біланенко та Анатолій Балюк, швидше за все, також шукатимуть нове місце роботи. А решта представників команди Стельмаха напевно залишиться в НБУ. Хіба що повноваження і посади їх можуть змінитися.
Ну, а оскільки місце майбутнього глави НБУ, як і раніше, є предметом великих торгів, банкіри вважають за краще дружити і вирішувати більшість проблемних питань з "сірими кардиналами" - начальниками ключових управлінь, а не з першими особами Нацбанку. Як відзначив один з банкірів, "у руках, на перший погляд, дрібного чиновника сьогодні сконцентрована набагато більша фінансова влада, ніж та, якою володіють деякі члени правління НБУ".
"Сірі кардинали" Нацбанку
Нова мітла мете по-новому. За статистикою, в середньому тільки один із заступників глави НБУ після зміни головного банкіра країни має шанс залишитися на своїй посаді. З глав дирекцій Нацбанку (раніше - департаментів) такий успіх "посміхається" не більше ніж двом персонажам. Проте є на Інститутській і "непотоплювані есмінці", яким донедавна були не страшні кадрові бурі у вищих ешелонах влади. Опитавши немало представників банківського співтовариства, "Власть Денег" спробувала скласти список з таких "сірих кардиналів" Нацбанку. Ці чиновники без проблем переживають численні зміни влади в Нацбанку, не лише зберігають за собою посади, але і продовжують уміло вирішувати ключові питання на Інститутській.
Василь Пасічник
- Заступник голови НБУ
- Займається всіма судовими розглядами за участю НБУ (протягом дев'яти років очолював юридичний департамент НБУ)
- Володіє кредитом довіри з боку Володимира Стельмаха (у 2009-му введений в правління Нацбанку замість Олександра Савченка, "опозиціонера", який пішов у відставку, і призначений одним з керівників Дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ)
- Здатний впливати на терміни реєстрації нових банків
- Здійснює оперативний контроль над виконанням банківських нормативів (у листопаді 2009 р. як член правління почав займатися банківським наглядом спільно з Олексієм Бережним)
- Пережив зміну п'яти глав НБУ
Наталія Гребеник
- Начальник департаменту монетарної політики
- Займається питаннями емісії грошей, процентної політики і рефінансування
- На своєму посту пережила зміну п'яти глав НБУ
Микола Мельничук
- Начальник департаменту з управління валютним резервом і здійснення операцій на відкритому ринку
- Визначає ціну грошей на ринку
- Володіє інформацією про те, яким буде валютний курс на міжбанку і готівковому ринку
- Знає валютні позиції банків
- Може впливати на ринок державних облігацій через операції на ринку РЕПО
Микола Лаврук
- Виконавчий директор з адміністративних питань
- Займається господарською діяльністю НБУ (придбання нерухомості, автопарку і т.д.) з 2005 р. Тривалий час координував діяльність департаменту тендерних закупівель
- Користується колосальною довірою глави НБУ, де-факто працюючи з ним безпосередньо, оминувши першого заступника глави Нацбанку
Володимир Кротюк
- Заступник глави Нацбанку
- Займається наглядом, готівковим грошовим обігом, Банкнотно-монетним двором
- Впливає на прийняття рішень про видачу стабілізаційних кредитів і їх пролонгацію
- Довго вважався одним з можливих правонаступників Володимира Стельмаха в разі його відставки
- "Довгожитель" НБУ: трудиться там вже 15-й рік. Пережив зміну п'яти глав НБУ
Костянтин Раєвський
- Начальник управління ліквідації банків
- Здатний впливати на прийняття рішення про видачу стабілізаційних кредитів банкам
- Контролює процес визначення і призначення тимчасових адміністраторів і ліквідаторів банків, часом виконуючи ці функції самостійно (ліквідатор банку "Україна", тимчасовий адміністратор Укрпромбанку)
- Має повний доступ до інформації про активи проблемних банків, що може дозволити ефективно виконувати функцію посередника в операціях купівлі-продажу таких фінустанов
- На своєму посту пережив зміну чотирьох глав НБУ
Олексій Бережний
- Виконавчий директор з питань банківського нагляду
- Має доступ до оперативної інформації про ситуацію у всіх банківських установах країни
- Через специфіку попереднього місця роботи (у 2005-2009 рр. очолював департамент НБУ боротьби з відмиванням "брудних" грошей, в 2004-2005 рр. займав пост держсекретаря Міністерства фінансів, займався відносинами з FATF) володіє інформацією про офшорні та сумнівні операції банків, оприлюднення якої може скомпрометувати деяких політиків
- На своєму посту пережив зміну двох голів НБУ
Олександр Біланенко
- Начальник департаменту валютного контролю і ліцензування
- Має можливість контролювати спекуляції з валютним курсом
- Контролює всі валютні платежі, включаючи сумнівні й ті, які йдуть на офшори
- Знає багато про конвертаційні центри країни
- Вважається правою рукою Володимира Стельмаха і людиною Сергія Буряка в Нацбанку.
- Є сильнішою фігурою, ніж його безпосередній начальник - виконавчий директор з питань валютного регулювання і контролю Анатолій Балюк
Олег Арестархов
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас