Східну Європу чекають нові економічні проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Східну Європу чекають нові економічні проблеми

Казна та Політика
5153
Багато країн Східної Європи можуть зіштовхнутися з новими економічними проблемами вже наступного року, прогнозують експерти. Причини - негнучкі бюджети, політична нестабільність, що росте, і нестача нових реформ, передає Reuters.
Більшість східноєвропейських держав, що є членами Євросоюзу, не в змозі контролювати дефіцит бюджету, що різко росте. Проте їм не можна забувати, що, на відміну від розвинених європейських держав, у них немає ні "рятувальної парасольки" у вигляді євро, ні низької вартості запозичень.
З одного боку, темпи економічного зростання в цьому регіоні наступного року можуть опинитися на порядок вище за темпи зростання економік Західної Європи. Саме з цієї причини східноєвропейські держави здаються украй привабливими для більшості інвесторів. Проте аналітики попереджають, що вкладення в ці економіки все ще дуже ризиковані, і багато країн Східної Європи можуть послідувати за Грецією, яка не змогла контролювати свої борги.
Ситуація ускладнюється ще і тим, що в 2010 р. у багатьох східноєвропейських державах повинні відбутися вибори. Недивно, що влада цих країн не поспішає урізувати видатки бюджетів, побоюючись зростання соціальної нестабільності.
"Звичайно, якісь реформи в цих країнах проводяться, але поки уряди не можуть провести реформи, націлені на скорочення бюджетних видатків", - говорить економіст KBC Зольт Папп. За його словами, відсутність такого роду реформ приведе до повторення грецького сценарію, коли країна не може розплатитися з боргами і виявляється на межі дефолту.
Найцікавіше, що багато політиків регіону визнають, що без урізування дефіциту бюджету їх країни не зможуть вийти на докризові показники зростання. "Ми сподіваємося, що поточна криза стане драйвером для реформування багатьох східноєвропейських країн. Проте напередодні виборів мало хто готовий урізати бюджети. Це може перешкодити відновленню держав регіону", - пише в аналітичній записці економіст Capital Economics Ніл Шерінг.
Яскравий приклад - Угорщина. Минулого року ця країна стала першою східноєвропейською державою, що звернулася за допомогою до МВФ. У результаті владі вдалося урізати видатки бюджету, добившись дефіциту бюджету за підсумками 2009 р. на рівні 3,9% від ВВП, що стало одним з найнижчих показників серед всіх країн ЄС. Проте опозиційна партія ФІДЕС вже обіцяє у разі приходу до влади після виборів в квітні-травні урізати податки. Результатом стане зростання дефіциту бюджету країни до 7-7,5% від ВВП, прогнозують експерти.
"В даний час всім країнам Східної Європи необхідно гарантувати макроекономічну стабільність. Причому зараз зробити це складніше, ніж в докризовий період", - відзначає заступник директора Центру європейських реформ Катінка Бариш.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас