Зростання цін на енергоносії сильно вдарить по балтійським підприємствам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін на енергоносії сильно вдарить по балтійським підприємствам

Енергетика
238
В результаті зростання тарифів на електрику і опалювання в Естонії, Латвії і Литві в осяжному майбутньому кількість енергоємних компаній в Прибалтиці значно зменшиться. В лідери вийдуть хімічні та металообробні підприємства. Такий прогноз представив шведський Swedbank AB.
Головна причина зростання тарифів - значне зменшення енергопостачань до Прибалтики, що послідувало після закриття Ігналінської АЕС в Литві. Водночас естонські електростанції, котрі працюють на сирій нафті, мають намір підвищити ціни в наступному році на збільшенні попиту, наголошується в звіті шведського банку від 18 грудня.
"Ми прогнозуємо спад енергоємних виробництв і закриття підприємств, які залежать від енергоресурсів, що імпортуються, проте деякі компанії зможуть перейти на інші технології, змінити параметри товарів, що випускаються, і "залишитися на плаву ", - зазначають експерти Swedbank.
До підвищення цін на енергоносії балтійські компанії вважалися лідерами в енергоємному виробництві. Очікувані труднощі, на думку аналітиків Swedbank, є наслідком неефективної моделі виробничого управління, успадкованої від планової економіки СРСР. Прибалтика на 100% залежить від постачань російського природного газу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас