Фінанси Греції втратили баланс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінанси Греції втратили баланс

Казна та Політика
792
Реформи допоможуть зменшити видатки і збільшити доходи бюджету.
Міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну пообіцяв, що в найближчі місяці Греція перегляне податкову систему для збільшення бюджетних доходів. Планується, зокрема, підвищення і введення нових податків, значне зниження соціальних витрат і витрат на утримання держсектору.
Однак, аби лише стабілізувати державний борг на рівні 118% ВВП, Греції, згідно із розрахунками американського банку Morgan Stanley, потрібний приріст ВВП мінімум 2,4% на рік. І це при збереженні відносно низьких відсоткових ставок із довгострокових зобов'язань. Поки ж в 2009 р. ВВП Греції скоротився на 1,5%, і в 2010 р. прогнозується дуже слабке зростання економіки, тоді як відсоткові ставки зростають. У 2010 р. Греція повинна зменшити дефіцит бюджету на 3%.
Хоча Греція, як і раніше, успішно обслуговує свій держборг, після зниження рейтингу з країни почали виходити капітали, і досить скоро це може створити значні проблеми у фінансовому секторі. Зниження рейтингу знизило державні облігації. Тепер, аби розмістити на ринку нові облігації (що неминуче з врахуванням зростаючих витрат уряду), доведеться збільшувати відсоток. Вже зараз Греція з рейтингом BBB+ платить своїм кредиторам на 2,5% більше, ніж Німеччина з рейтингом ААА. Ця різниця вже обходиться грецькій скарбниці в сотні мільйонів євро, і ці тенденції можуть спричинити чергове зниження рейтингу і, відповідно, нове підвищення відсотків по держоблігаціях.
Поки що лише агентство Moody’s вирішило не змінювати рейтинг Греції, тоді як Fitch і Standard & Poor’s знизили його до BBB+. Якщо ж з них візьме приклад і Moody’s, Греція ризикує втратити фінансову допомогу Європейського центрального банку (ЄЦБ). Зробивши на час кризи виняток, ЄЦБ зараз приймає як забезпечення держпапери, рейтинг з яких хоч би від одного з агентств не нижче BBB-. Проте з кінця 2010 р. виняток втрачає силу - планка із ризикованих паперів піднімається на декілька рівнів.
Якщо рейтинг Греції погіршить і Moody’s, влада не встигне відновити свій статус в очах рейтингових агентств до моменту набуття чинності вимог ЄЦБ. У 1990-х рр. Греції було потрібно дев'ять років на піднімання власного рейтингу на один пункт. Врятувати ситуацію може лише сам ЄЦБ. "Ускладнювати грекам життя абсолютно не на користь ЄЦБ. У подібній ситуації вони не керуватимуться думкою рейтингових агентств", - вважає Ян Рендольф з IHS Global Insight.
Стан і перспективи Греції загрожують репутації і благонадійності всієї зони євро. Експерти говорять, що в небезпеці знаходяться як мінімум Португалія, Іспанія, Італія та Ірландія. Financial Times Deutschland застерігає, що банкрутство Греції може потягнути за собою ці країни, оскільки вони теж накопичили гігантські борги і змушені платити підвищені відсотки . Цим скористаються спекулянти на фінансових ринках. А якщо подібні проблеми почнуться в Італії - третьої найбільшої економіки Європейського союзу, проблеми будуть у всієї Європи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас