Київ голосує за розпис — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ голосує за розпис

Казна та Політика
1216
Депутати Київської міськради змушені задовольнятися тимчасовим розписом бюджету. На засіданні 24 грудня Київрада повинна проголосувати за проект відповідного рішення Київської міськдержадміністрації (КМДА) і внести зміни до столичного кошторису на 2010 р.
Вчора бюджетна комісія Київради затвердила проект рішення "Про заходи, спрямовані на забезпечення виконання бюджету Києва на 2010 р.". Член бюджетної комісії Сергій Мельник (БЮТ) розповів "і", що на засіданні депутати включили в запропонований КМДА проект положення про обов'язкову виплату наступного року надбавок (не отриманих через відсутність в січні і лютому бюджету Києва) вчителям і лікарям за перший квартал ц.р. Депутати повинні проголосувати за проект рішення на черговому засіданні Київради 24 грудня.
А ще міськрада останній раз цього року спробує відкоригувати міськбюджет-2009. Основні зміни стосуватимуться розподілу отриманих КМДА держсубвенцій у розмірі 20 млн. грн. Як сказали в бюджетній комісії, кошти призначені для покриття витрат міськбюджету на компенсацію вартості проїзду пільговиків в комунальному транспорті. Крім того, до бюджету-2009 планується внести положення про виплату до кінця року зарплати працівникам бюджетної сфери (вчителям, медикам та ін.) включно по грудень ц.р.
Як відомо, Київрада не може затверджувати бюджет столиці до тих пір, поки Рада не проголосує закон про держбюджет. Судячи зі слів опитаних "i" депутатів, в міськраді не сподіваються на прийняття держбюджету до кінця року. Тому на чергове засідання Київради в четвер і буде винесений проект рішення "Про заходи, направлені на забезпечення виконання бюджету Києва на 2010 р." Документ передбачає затвердження головфінуправлінням КМДА тимчасового розпису бюджету Києва не пізніше 31 грудня. І тоді місто зможе виконати постанову Кабміну №1181 від 29.10.2009 р., яка зобов'язала столичну владу щодня перераховувати до держбюджету 64,7% фактичних доходів.
Нагадаємо, бюджет цього року Київрада ствердила аж в березні. І, на думку експертів, цілих три місяці практично всі комунальні галузі не отримували належного фінансування. Як вважає начальник фінуправління КМДА Віктор Падалка, прийняття тимчасового розпису допоможе уникнути подібної ситуації наступного року і забезпечити надходження до місцевої скарбниці.
Затвердженим на сесії проектом рішення депутати пропонують продовжити на перший квартал 2010 р. дію низки статей бюджетів минулих років. Зокрема, планується продовжити дію рішення КМДА №1050/2460 від 28.12.2004 р., згідно з яким фінансування об'єктів здійснюватиметься на рівні 2005 р. А ще буде продовжено дію декількох статей бюджетів 2008 р. і 2009 р., що розподіляють податкові надходження між міськими і районними кошторисами.
У випадку набуття чинності пропонованого бюджетною комісією проекту, під обов'язкове фінансування КМДА потрапляють лише захищені статті витрат. На початку наступного року Київрада зможе зменшити витрати столичного бюджету за рахунок недофінансування незахищених статей бюджетних видатків. А ще головне фінуправління КМДА отримає право до прийняття держбюджету виділяти кошти на витрати спеціального фонду "за потреби".
Як розповів Сергій Мельник, якщо в КМДА вирішать, що з фінансуванням витратних статей спеціального фонду можна почекати, то реалізація всіх інфраструктурних проектів, таких як будівництво станцій метро, нових дорожніх розв'язок тощо, буде припинена до весни 2010 р. За словами Мельника, відсутність бюджету в першу чергу негативно позначиться на соціально-економічному розвитку.
Передбачається, що голосувати депутати будуть за документ в цілому, не приймаючи рішення по кожному регуляторному акту, що подовжує дію раніше прийнятих рішень Київради. Наталя Новак (фракція Блоку Віталія Кличка) запевняє: "Продовження дії регуляторних актів без окремого розгляду кожного з них призведе до перевищення повноважень КМДА в регуляторній політиці".
У депутатів Київради доки немає точних прогнозів відносно столичного бюджету-2010. Раніше перший заступник глави КМДА Анатолій Голубченко заявляв про бюджет Києва наступного року в сумі 14 млрд. грн. Для порівняння, бюджет Києва в 2009 р. - 18 млрд. грн., а в 2008 р. складав 25 млрд. грн. Зазначимо, що за 11 міс. 2009 р. надходження до міського бюджету досягли 14 млрд. грн. За підрахунками експертів, на кінець 2009 р. столичний бюджет недовиконаний на 6,5 млрд. грн. "Це найгірший показник порівняно зі всіма регіонами країни", - коментує Сергій Мельник.
Очікується, що наступного року київська скарбниця зможе отримати на 10-15% більше, ніж в 2009 р. В цілому, за прогнозами експертів, надходження до міської скарбниці можуть збільшитися до 16-17 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас