"Газпром" відновить закупки туркменського газу з січня 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" відновить закупки туркменського газу з січня 2010 р.

Енергетика
232
"Газпром" має намір поновити закупки газу в Туркменістану до 10 січня 2010 р., скоротивши їх обсяг на 40% у порівнянні з докризовим - до 30 млрд куб. м на рік, передає Reuters з посиланням на заступника голови правління компанії Олександра Медведєва.
За його словами, сторони домовилися розраховувати ціну на основі формули, відповідно до європейської, що заснована на котируваннях нафтопродуктів. Відповідні зміни були внесені до підписаного в 2003 р. контракту до 2028 р. У прес-службі "Газпрому" цю інформацію не коментують.
Нагадаємо, в 2009 р. "Газпром" повинен був закупити у Туркменістану 50 млрд куб. м, за контрактом обсяг може бути знижений на 20%. Поставки припинилися через вибух 9 квітня на газопроводі Середня Азія - Центр-4. У червні російська монополія запропонувала Туркменістану скоротити обсяги поставок або знизити вартість. "Газпром" пояснив пропозицію тим, що основний споживач туркменського газу (Україна) скоротила обсяг закупівель. Однак до згоди сторони прийти не змогли.
У вересні 2009 р. під час переговорів президентів Росії і Туркменістану повідомлялося про врегулювання технічних питань, пов'язаних з припиненням поставок туркменського газу в РФ, однак терміни відновлень не називалися.
Відзначимо, що сьогодні в Ашгабаді проходить зустріч президентів Росії та Туркменістану Дмитра Медведєва і Гурбангули Бердимухамедова, в рамках якої лідери двох країн обговорять низку міжнародних питань, зокрема ситуацію в Афганістані, взаємодію в рамках СНД і "каспійської п'ятірки", а також співробітництво в паливно - енергетичній сфері.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас