Інвест-лотерея — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвест-лотерея

1080
Кілька років поспіль наших співгромадян в першу чергу цікавило питання "Як заробити?". Власне, це питання нікуди не поділось, але з початком кризи в Україні, тобто з кінця минулого року, до нього додалось ще питання "Як не втратити?". І хоча ситуація у порівнянні з груднем 2008 року дещо стабілізувалася, і довіра до старих добрих депозитів потихеньку повертається, багато хто все ще віддає перевагу банці скляній, а не банку. Та й ті, хто ризикує довірити гроші фінінститутам, постають перед нелегким вибором валюти вкладу.
Що ж на думку експертів буде найбезпечнішим інвестінструментом в наступному році?
Нетверда тверда валюта
"Сумніваюся, що будь-яка валюта зможе отримати більше ваги, ніж має євро. Дійсно в світі існує низка валют, ймовірність зміцнення яких (відносно долара) висока. До таких я б відніс норвезьку крону: Норвегія є однією з найбільших нафтовидобувних країн, її валюта підкріплена значними золотовалютними резервами. А також так звані товарні валюти - канадський долар, австралійський долар, новозеландський долар (ці країни є великими експортерами товарів, ціни на які мають тенденцію до зростання) і шведська крона. До того ж , поступово набирають сили валюти країн БРІК - бразильські реали і китайські юані", - так коментує питання "У якій валюті безпечно зберігати заощадження?" заступник голови правління БМ Банку Тарас Кияк.
Що ж до багато років улюбленого нашими співгромадянами долара, то Тарас Кияк не поділяє модного нині песимізму щодо майбутнього американської валюти, але і найбільш надійною її назвати вже теж не береться.
"Імовірність зниження авторитету долара як світової валюти, принаймні, у середньостроковій перспективі, сильно перебільшена. І я не очікую істотного зниження курсу долара до інших світових валют. Більш того, деякі аналітики прогнозують деяке зміцнення долара в 2010 відносно євро. Але все-таки в наступному році очікується збільшення інтересу інвесторів до євро і золота як альтернативних інструментів для заощадження вільних коштів", - додає він.
Папери повертаються
Експерти додають до альтернативних фінансових інструментів інвестування в наступному році і незаслужено забуті в цьому акції. Принаймні, саме за них виступають закордонні експерти. "На нашу думку, наступний рік буде сприятливим для акцій, при цьому їх зростання не супроводжуватиметься інфляційними ризиками, - заявив на нещодавній прес-конференції експерт банку Bank of America - Merrill Lynch Білл О'Ніл.
На думку експерта, акції компаній, курс яких залежить від стану економіки Китаю, Індії, Малайзії, Індонезії та Південної Кореї, принесуть своїм власникам досить високий прибуток у 2010 році. У результаті акції компаній ринків, що розвиваються, обійдуть за показниками акції компаній розвинених країн.
Говорячи про інвестування в акції, не можна не згадати й інший, більш близький і зрозумілий, а також активно запропонований нашим співгромадянам у цьому році інструмент вкладень - казначейські зобов'язання (КЗ). Всупереч поширеній думці - цілком надійний інструмент. Правда, дохід за КЗ відносно скромний: номінально на кожну 1000 грн - 160 грн прибутку за рік. При цьому на практиці вийде трохи менше, так як сьогодні КЗ продаються по 515 грн. Два папери будуть коштувати 1030 грн, а реальний дохід - лише 130 грн (близько 13% річних). Зате ця сума буде гарантована державою, що, як показали останні події з банкрутствами банків, все-таки надійніше, ніж комерційні структури.
Для любителів екзотики
Якщо ж вид казначейських паперів, акцій промислових компаній або європейських банкнот для вас все одно непереконливий, можна спробувати поекспериментувати з "екзотичними інвестінструментами", як їх називають фінансисти. У першу чергу мова йде про антикваріат.
"Інвестиційна привабливість антикваріату і традиційних творів мистецтва полягає в тому, що їх не стає більше", - говорить засновник галереї "Боско" Наталія Лисенко. За її словами, вкладати можна у що завгодно - від годинника і книг до скульптури та меблів. Все залежить від розміру капіталу та фантазії інвестора. "Якщо є бажання заробити в короткостроковому періоді, потрібно шукати роботи майстрів рідкісних шкіл живопису, годинники обмеженого тиражу з дарчими написами, зброю з доказовою історією володіння і т. д.", - радить експерт-мистецтвознавець антикварного салону Art Palace Сергій Матвієнко.
Головне питання - як не нарватися на підробку. Частково вирішити цю проблему можна, звернувшись в спеціалізовані салони та галереї, де за відсоток від вартості об'єкта (близько 5-10%) вас проконсультує експерт.
Якщо об'єкт вкладень обрано правильно, то ці 5-10% досить швидко відіб'ються. Адже за словами Сергія Матвієнка, вкладення в рідкісні зразки антикваріату можуть принести в короткий термін до 50% доходу, а за 3-5 років - і 200-300% доходу. Правда, вартість таких об'єктів сягає десятків тисяч доларів. Більш скромні (поширені і тому дешеві) зразки, за словами Наталії Лисенко, гарантують приріст ціни на 18-20% на рік. Що приблизно дорівнює відсотку за гривневим вкладом. Але і надійніше, і оку приємніше.
Сергій Гранько
За матеріалами:
Компаньйон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас