Падав новорічний сніг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падав новорічний сніг

Казна та Політика
2058
Транспортна інфраструктура країни паралізована, люди стоять у кілометрових пробках на трасі, зруйновано лінії електропередач, гинуть люди - це не сценарій чергового фільму-катастрофи. В Україні як завжди неочікувано в грудні випав сніг. Українські комунальні служби вкотре виявляються неготовими зустріти негоду підготовленими.
Програна війна зі стихією
Дорога з Миколаєва до Херсона на минулому тижні стала для багатьох водіїв серйозним випробуванням. Вони буквально опинилися в сніговому полоні. Близько 700 осіб відчули на собі всі "принади" зимової погоди - холод, пронизливий вітер, і сніг, через який дорога перетворилася на нездоланну перешкоду. У таких випадках оптимальний варіант дій, за словами начальника відділу реагування ДУ МНС у Херсонській області Ігоря Шишкіна, наступний: "Повинні бути елементарні засоби евакуації, повинна бути аптечка. Порада: взяти собі в дорогу 2-3 свічки. Якщо десь ви обламалися по трасі, запаліть в салоні і чекайте, поки зустрічний транспорт не надасть вам допомогу ". Як повідомляють "Подробности", в район затору була направлена допомога - водіям безкоштовно роздавали їжу та паливо.
Донецька область знову пережила досвід зими 2006 року, коли в кількох містах не було опалення. У Єнакієвому, Макіївці та кількох інших містах Донбасу замерзли труби і люди залишилися без опалення та водопостачання. У самому ж Донецьку від холоду загинуло близько 10 людей. В Луганську машини швидкої допомоги не могли доїхати до хворих - настільки сильно замело дороги. У Криму знеструмленими виявилися кілька населених пунктів. По всій Україні через стихію затримано рух поїздів. З обмеженнями працює багато портів.
Причиною усіх цих катастроф став циклон, від якого вже встигла постраждати і Європа. У Німеччині та Іспанії температура впала нижче мінус двадцяти градусів за Цельсієм. На німецьких автобанах утворилися численні пробки через снігові замети. Багато європейських аеропортів не могли функціонувати у звичному режимі - вильоти доводилося відкладати через негоду .. Знаковим для європейців став зрив нормального функціонування поїздів маршруту, що проходить під Ла-Маншем. Через аномально низьку для цієї частини Європи температуру, в 10 поїздів поламалися двигуни. У благополучній Європі від холоду теж вмирали люди - кількість загиблих на 20 грудня становила 19 осіб. Переважно - це безпритульні.
В Україні теж гинуть, також переважно особи без певного місця проживання. Про це заявили в прес-службі ДУ МНС у Волинській області. За їхньою інформацією, більшість серед жертв морозу - особи без постійного місця проживання, які зловживають спиртним. Для допомоги таким людям у Києві була створена спеціальна служба. За дорученням мера Києва Леоніда Черновецького в зимовий період, а саме - з 1 грудня по 1 квітня проводиться патрулювання вулиць трьома спеціальними бригадами, до складу яких входять соціальні працівники, водії, кухарі. Вони будуть розвозити теплий одяг і гаряче харчування для безпритульних. Як повідомила заступник мера, Ірена Кільчицька, патрулювання здійснюється на базі Будинку соціального піклування. Крім того, Київська міська адміністрація видала спеціальне доручення районним адміністраціям, яким зобов'язала останні створити запаси одягу та їжі для нужденних людей. Але не тільки бездомні користуються милістю київської влади. Безробітні кияни, які постраждали від кризи, теж користуються пільговим харчуванням.
Хто винен?
У зв'язку з трагедіями, що сталися в Україні, виникає типове запитання - хто ж винен у тому, що для більшості служб сніг взимку виявився несподіванкою? За старою доброю українською традицією різні політичні сили тут же звинуватили один одного. "Регіонали" не стали винаходити велосипед і звинуватили в усьому діючий уряд. "Відповідальність за катастрофічний стан доріг, неналежне функціонування транспорту, життя і здоров'я людей повністю лягає на уряд Тимошенко", - йдеться в їхній заяві, передають "Подробности". "У самий розпал зимової стихії органи Державного казначейства за вказівкою уряду Тимошенко повністю заморозили кошти місцевих органів самоврядування" - обурюються в Партії регіонів.
В областях підтверджують звинувачення ПР. "Жодна підрядна організація не отримала кошти з обласного бюджету", - каже Борис Сіленков, голова Херсонської обласної державної адміністрації. Казначейство заблокувало рахунки, і ніхто не може почати боротьбу зі стихією через відсутність коштів на це. Тому "регіонали" вимагають від Тимошенко розблокувати рахунки місцевих органів самоврядування, щоб ті могли боротися із негодою. У загальному і цілому, дії уряду "регіонали" називають злочином. "Через злочинні дії Кабінету міністрів, регіони, котрі потерпають від лиха, залишилися один на один з надзвичайною ситуацією ... Відсутність необхідних ресурсів вже стала причиною людських жертв. Люди замерзають у снігових заторах, не дочекавшись медичної допомоги, гарячого харчування. У низці областей за останні дві доби з цієї причини померли десятки людей", - йдеться в заяві.
Дісталося "на горіхи" і київському керівництву. Міністр надзвичайних ситуацій Володимир Шандра не помітив у Києві снігоочисних машин. Як запевняють в мерії, для прибирання столиці було виділено 249 машин, але на вулицях міста їх мало хто бачив. (Цікаво, що в Москві 1079 квадратних кілометрів площі обслуговує близько 9 тисяч одиниць снігоприбиральної техніки; в Києві на 835 квадратних кілометрів - 298 машин: різниця в 30 разів.) З цього він зробив висновок, що міські комунальні служби просто вирішили дочекатися відлиги, а не прибирати сніг. "Можливо, комунальні служби чекають вівторка та середи - коли, за прогнозами синоптиків, очікується потепління і сніг розтане, - щоб заощадити", - передають "Подробности" слова міністра. Але така поведінка обернеться величезними проблемами, зазначив він. В Одесі, де сніг уже почав танути, колекторні системи міста просто не витримують навантаження. "Тому потрібно розчищати сніг зараз", - зазначив Шандра. З Києвом ситуація буде ще гіршою - через ущільнену забудову в центрі міста навантаження на міську колекторних систему зросло в кілька разів. Та й сама система давно не в найкращому стані. Таким чином, самим забудовникам може вийти боком їх прагнення відібрати і забудувати будь-яку вільну ділянку землі в центрі. А київській владі, не раз звинуваченій опозицією в незаконному розпродажу столичної землі, доведеться виділяти гроші на боротьбу з тепер вже водною стихією.
Таких катастроф можна було б уникнути - адже українські метеорологи, незважаючи на більш ніж скромне фінансування галузі державою, попереджали про снігопад і морози заздалегідь. Гідрометцентр попереджав про погіршення умов за кілька днів до снігопаду - 14 грудня. Але для українських органів влади сніг виявився важкою ношею. Коли міністру НС поставили запитання, чому ж служба, не дивлячись на прогнози, виявилася не готова до такого розвитку подій, він відповів: "З чимось можна боротися, а з чимось - ні". І хоча 18 грудня уряд створив штаб боротьби зі стихією, головою якого став Володимир Шандра, це трохи допомогло.
А деякі заповзятливі українці змогли отримати із снігопаду вигоду - як передають "Подробности", столичні таксисти ввели націнку "на сніг". Послуги столичних таксистів подорожчали на 10-30%, але навіть за таку плату вони часом відмовляються працювати. Умовити таксистів можна лише запропонувавши "два лічильника". Але, навіть викликавши таксі, можна не встигнути вчасно до потрібного місця. Кияни, незважаючи на рекомендації ДАІ, все одно не складають схеми незначних ДТП самі, а чекають приїздів страховиків. Через це і без того уповільнений рух по дорогах Києва деколи зупинявся.
Стихія, котра вирувала нещодавно, вкотре довела, що яким би серйозним не було попередження, українська влада не попереджає проблему, не робить дій, розрахованих на мінімізацію наслідків від неї, а терпляче хоче дочекаються, коли ж все стане дуже погано. А потім кинуться "рятувати вітчизну". Так було з епідемією грипу, про яку весь світ попереджав Україну за півроку. Так стало і з снігопадом, про який попереджали синоптики. Але навіть в такій ситуації пересічний українець часом може знайти якщо не вигоду, то позитивні сторони: нинішній снігопад - це не тільки горе, а й запорука того, що вітчизняні лижні курорти зможуть дати відвідувачам те, чого ті чекають. І не доведеться в церквах проводити молебень за сніг, як це було в Карпатах у минулому році. Та й за даними Гідрометцентру, новорічні свята Україна зустріне з легеньким морозцем.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас