"Газпром" СПОТикнувся — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" СПОТикнувся

Енергетика
1151
"Газпром" у паніці. Європейські споживачі не лише на третину знизили закупівлі блакитного палива, але і масово переходять на спотові контракти. У Європі дуже уважно стежать за вільним падінням вартості газу на ключових енергетичних біржах і не хочуть переплачувати. У Москві із засмученим виглядом спостерігають, як каравани суден з країн Персидської затоки та Африки перекачують зріджений газ зі своїх трюмів у найбільші сховища ЄС за цінами, наполовину нижчими від тих, що передбачені російськими контрактами. Проте "Газпром" вчасно зміркував, що процес, який не можна зупинити, необхідно очолити. Тому активно включився в процес придбання Віденської газової біржі.
Україна поки не має технологічної можливості транспортувати куплений на європейських біржах норвезький або алжирський газ на свої підприємства. Для цього необхідно побудувати термінали в портах. Альтернативою могли б бути свопові контракти, коли продаж палива здійснюється без фізичного постачання з Європи, а куплений газ "заміщається" додатковим постачанням з Росії.
Уряд вважає, що матиме достатньо аргументів для того, щоб добитися від "Газпрому" права допуску українських підприємств до закупівлі російського палива на європейських біржах. Пропозиція російського газу у вільному продажу поки дуже бідна, проте "віденські" ініціативи Москви демонструють, що ситуація динамічно змінюється.
Мода на спот
В листопаді на нараді з питань ГМК в Маріуполі прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко порадила металургам вивчити можливості купівлі природного газу на європейських біржах і пообіцяла, що з доставкою придбаного на біржах газу проблем не буде.
Ініціатива Кабміну українських промисловців поки не дуже надихнула. У відповідь вони спробували схилити владу до відновлення бартерних операцій з середньоазіатськими країнами, що добре зарекомендували себе в попередні роки. Проте в Європі справді відбуваються цікаві речі. За даними експертів дослідницької компанії Wood Mackenzie, вартість газу, який поставлятиметься в ЄС в 2010 році за довгостроковими контрактами, на 50% перевищить вартість газу на спотовому ринку. До 2011 року різниця в цінах може збільшитись вже до 62%. У серпні 2009 року вартість газу на бельгійському торговельному майданчику Зебрюгу складала всього $123 за тисячу кубометрів.
В той же час "Газпром" продавав газ на газовимірювальній станції Waidhaus з постачанням через місяць по $264. Схожа ситуація спостерігається на інших газових біржах - NBP, TTF і NCG, де природний газ продається за ціною приблизно удвічі нижчою від закладеної в довгострокових контрактах.
"Низький рівень цін пояснюється наявністю в світі надлишкових потужностей з виробництва зрідженого газу. Це розірвало кореляцію між цінами на газ і нафту, яка існувала раніше", - пояснює аналітик ІК Dragon Сapital Денис Саква.
Віденський газ
В ІК Astrum чекають, що в 2010 році середня ціна імпортного газу для України складе $325 за тисячу кубометрів, що відповідає зростанню на 55% за рік. Відповідно, ціна газу для українських підприємств також підвищуватиметься, хоч і меншими темпами - на 25% в доларовому вираженні.
Якщо в майбутньому "Газпром" погодиться продавати обмежені обсяги газу на українські підприємства за своповими контрактами, Віденський майданчик виглядає для цієї схеми на даний момент найбільш перспективним. Якщо на газовому ринку України вартість газу й надалі значно перевищуватиме європейські ринкові ціни, а "Газпром" продавати паливо за спотовими цінами на українські підприємства не захоче, то інвестиції в розвиток інфраструктури перевалки зрідженого газу стануть не лише необхідністю, але і дуже рентабельним бізнес-проектом для приватних інвесторів.
Головна інтрига полягає лише в тому, наскільки "довгограючою" виявиться різниця $150-200 на кожній тисячі кубометрів між спотовими цінами європейських бірж і довгостроковими цінами "Газпрому".
Ігор Гошовський
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас