Емітентів заманюють на батьківщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емітентів заманюють на батьківщину

Фондовий ринок
500
ДКЦПФР має намір дозволити торгівлю на наших біржах іноземними паперами наших, а потім і іноземних компаній. Перешкодити реалізації такої ініціативи може Національний банк України.
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) має намір допустити цінні папери емітентів України, що обертаються за кордоном, на український ринок, а також допустити до обігу на наших біржах цінних паперів нерезидентів. Для цього, зокрема, регулятор напрацьовує нормативні акти, які зроблять можливим і регламентують облік іноземних цінних паперів у нашій країні.
Як повідомив голова ДКЦПФР Сергій Петрашко, той факт, що цінні папери українських емітентів торгуються на міжнародних майданчиках, є позитивною оцінкою і для цих цінних паперів, і для їх емітентів, і в цілому для України. "Якщо за кордоном їх реєструють - вони, як мінімум, відповідають міжнародним критеріям. А якщо їх купують, значить, ці підприємства є інвестиційно привабливими", - вважає він.
Тому допуск цих паперів до обігу на внутрішньому ринку України виглядає досить логічним, хоча вимагає додаткового регулювання багатьох питань. "Наше завдання - щоб ці цінні папери, випущені за кордоном, можна було вільно купувати і враховувати в Україні", - уточнив Петрашко.
Нині на українському ринку обертаються тільки єврооблігації України, які враховуються в Національному депозитарії (НДУ). Проте потенційний попит на такі цінні папери великий. Більше того, за даними провідних інвестиційних компаній, біржовий оборот цінних паперів українських емітентів за кордоном у багато разів перевищує біржовий оборот цінних паперів в Україні.
На думку голови правління КУА "Укрсиб Ессет менеджмент" Максима Купріна, ініціатива має як плюси, так і мінуси. "В цілому вважаю такі почини, безумовно, позитивними. По-перше, існує велика кількість емітентів, які розмістили на іноземних майданчиках боргові інструменти. Незважаючи на цілком прийнятні рівні кредитного ризику, премія за цей ризик розрахована, виходячи з ринкової вартості цих ЦП, значно вище адекватної, - пояснює експерт. - По-друге, багато українських інвесторів змушені на сьогодні винаходити різноманітні механізми інвестування в такі ЦП, наприклад, за допомогою використання офшорів".
В той же час негативним, на його думку, є той факт, що допуск сильних емітентів на внутрішній ринок (або паперів українських емітентів, номінованих в іноземній валюті) може призвести до відтоку інвестицій з гривневих ЦП вітчизняних емітентів, а - відповідно - знизити украй необхідну ліквідність в цьому сегменті. "Наразі наш ринок недостатньо розвинений, і така практика ускладнить умови його функціонування", - допускає він.
В той же час учасників ринку обнадіює перспектива виведення на наш ринок цінних паперів іноземних емітентів, всупереч побоюванням регулятора щодо появи на нашому ринку "сміттєвих" паперів закордонного виробництва. "Якщо це станеться, ми станемо свідками прориву на нашому фондовому ринку, - вважає голова правління ФК "Сократ" Андрій Снєгірьов. - Ринок українських цінних паперів неабияк обмежений кількістю емітентів, і прихід паперів закордонних емітентів збільшить кількість об'єктів, що торгуються на ринку. Мені здається, не треба боятися, що до України відразу хлине каламутна хвиля "сміттєвих" паперів. Врешті-решт, на їхньому шляху можна поставити надійний фільтр у вигляді обмежень по певному набору якостей емітентів".
При цьому учасники ринку вірять, що ДКЦПФР цілком з цим впорається. "Можна тільки вітати початок руху комісії на шляху інтеграції нашого фондового ринку із загальносвітовим, - говорить Олег Швець, управляючий директор інвестиційної компанії Phoenix Capital. - Сюди можна віднести скасування деяких роз'яснень, які визнавали неможливим встановлення кореспондентських відносин між НДУ і західними депозитаріями і які істотно ускладнювали роботу з цінними паперами. Якщо зараз буде дозволений вільний обіг цих паперів на території України, це буде наступним кроком, який сприятиме лібералізації вітчизняного ринку ЦП".
Втім, за словами інвестиційного консультанта Astrum Investment Management Віктора Петруся, для ринку важливіша позиція НБУ. "Можливість обліку іноземних цінних паперів з'явилася у момент встановлення кореспондентських рахунків нашого депозитарію з іноземним депозитарієм. Іноземні депозитарії сприймають державні єврооблігації так само, як і корпоративні, вони мають ту ж форму, а тому їх облік в Україні цілком можливий вже зараз. Тим більше що можливість придбання іноземних паперів була передбачена актами, що складалися раніше і регулювали резерви страхових компаній, активи фондів, - сказав експерт. - Основна проблема при придбанні резидентом іноземних цінних паперів - становище НБУ. Процес виділення ліцензій на купівлю іноземних цінних паперів дуже тяжкий, а на практиці їх просто не видають". Тому, вважає він, саме від позиції Нацбанку залежатиме, наскільки швидко це стане можливим на практиці.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас