PGNIG: Польща без додаткового російського газу може протриматися до лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

PGNIG: Польща без додаткового російського газу може протриматися до лютого

Енергетика
415
Польща може гарантувати постачання газу внутрішнім споживачам без додаткових постачань з РФ максимально до лютого 2010 року. Про це в Польщі повідомила прес-секретар польської національної газової компанії PGNIG Йоанна Закшевська.
Вона назвала умовою для збереження постачань газу споживачам підвищення температури, яка останнім часом в Польщі різко впала, - до мінус 20 градусів.
"Якщо температура підніметься до нуля з тенденцією до плюсових температур або мінімального мінуса, без додаткових постачань до лютого якось справимося", - сказала Й.Закшевська.
Прес-секретар PGNIG відзначила, що в останні холодні дні відбір газу з сховищ, які на сьогодні заповнені менш ніж на 90%, проходив на межі можливостей" в об'ємі 26-27 млн. кубометрів на добу.
Й.Закшевська сказала, що в разі збереження морозів PGNIG буде змушена обмежити постачання промисловим виробникам вже в січні.
Представник PGNIG назвала складною ситуацію в Польщі в переговорах з "Газпромом", оскільки польська компанія не має готових альтернативних маршрутів постачань газу в країну. "Ця позиція (росіян) використовується по максимуму", - сказала вона.
Прес-секретар також відзначила, що PGNIG міг би найшвидше повернутися до переговорів з "Газпромом" не раніше 10 січня, бо на цьому тижні в Польщі починаються Різдвяні свята, а з 6 січня вони починаються в РФ.
Як повідомлялося, віце-прем'єр Польщі Вальдемар Павляк 18 грудня заявив, що заблокує затвердження нового міжурядового договору між Польщею і РФ про постачання газу, поки PGNIG і "Газпром" не вирішать низку проблемних питань.
Проте у вихідні В.Павляк на своєму блогу пом'якшив позицію щодо узгоджених в грудні польсько-російських домовленостей, сконцентрувавши свою увагу на звинуваченні опозиції, яка гостро розкритикувала документ і заявила про готовність притягнути до відповідальності за підписання цього договору перед Трибуналом Стану (вищий суд, що розглядає злочини проти держави).
Польща з 2009 року недоотримує 25% імпортного газу, який з 2006 року поставляв в країну швейцарський трейдер "РосУкрЕнерго" і який після українсько-російського газового конфлікту на початку цього року припинив виконувати свій контракт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас