Валютний штиль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний штиль

Валюта
1885
Відомство Володимира Стельмаха минулого тижня занепокоїлося цільовим використанням валюти, що продавалася ним. Згідно з постановою НБУ №678, що набрала чинності з 20 грудня, фінустанови мають право купувати ВКВ із золотовалютних резервів центробанку лише для виконання операцій, визначених регулятором.
"Під час інтервенцій Нацбанк указує, під що саме може використовуватися ця валюта. Наприклад, для виконання зовнішньоекономічних контрактів, або виплат за кредитними зобов'язаннями банків, або для погашення позик фізосіб. Купивши долари на ці цілі, фінансисти не мають права пускати їх на інші операції", - пояснив начальник казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв. Якщо фінустанова не використовує ВКВ за призначенням, то, згідно з постановою, вона зобов'язана продати її Нацбанку.
"Останнім часом найбільшу питому вагу в інтервенціях НБУ займають продажі валюти під погашення кредитів фізосіб, відповідно, банкам доведеться уважніше ставитися до підготовки документів для участі в таких аукціонах і подальшого контролю над використанням ВКВ", - розповів директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.
Впродовж грудня регулятор жодного разу не продавав інвалюту на потреби фінустанов та імпортерів, а навпаки, викуповував її з міжбанку. "За цей місяць ми придбали понад $200 млн. Таким чином ми поповнювали свої золотовалютні резерви і вливали гривню в економіку", - заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. На минулому тижні центробанк купував долар за 7,97-7,98 грн. У понеділок-четвер котирування на міжбанку коливалися в рамках 7,96-7,97 грн./$ проти 7,98-7,99 грн. тижнем раніше. Фінансисти фіксували зростання пропозиції іноземної валюти на безготівковому ринку. Цього разу його пояснювали не лише збільшенням продажів ВКВ експортерами в кінці року для виплат за зобов'язаннями і скиданням доларів для оплати передвиборних кампаній кандидатами в президенти.
"На ринок чинив вплив продаж інвалюти нерезидентами для придбання облігацій внутрішньої держпозики. Під час останнього аукціону з розміщення ОВДП Мінфін підняв ставку розміщення до 24,6% річних, підвищивши тим самим привабливість паперів: з одного боку, чиновники не були впевнені в отриманні чергового траншу від МВФ, з іншого - їм потрібні кошти для погашення раніше розміщених держоблігацій 30 грудня. Якщо наступного тижня Міністерство фінансів знову запропонує привабливі ставки, то іноземці можуть продовжити продавати валюту", - сказав аналітик блоку Ринки капіталу Альфа-банку (Україна) Олександр Вєдєнєєв.
Фінансисти сьогодні будують різні версії роботи міжбанку без регулятора. Більшість опитаних експертів упевнена, що якби центробанк не купував долар на безготівковому ринку, то його курс впав би досить серйозно: за одними підрахунками - до 7,65-7,7 грн./$, за іншими - до 7,75-7,8 грн./$.
"Справді, без виходів НБУ зміцнення гривні було б істотнішим, ніж зараз", - підтвердив директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко. Лише небагато фінансистів вважають, що без вилазок регулятора американський долар трохи б подешевшав. "Якби Нацбанк не купував валюту, ми були б свідками стрибкоподібних явищ на міжбанку. Вважаю, що коридор був би 7,9-8 грн./$, нижче позначки 7,9 грн./$ ринок не опустився б", - висловився за меншість заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Банкіри переконані, що НБУ продовжить виходити з купівлями долара до кінця року. А викуповувати буде що. Фінансисти прогнозують подальші надходження на міжбанк ВКВ нерезидентів, які при збереженні Мінфіном нинішніх ставок продовжать купувати ОВДП, а також експортної виручки і капіталів під передвиборчу кампанію.
"Свою роль зіграє також підтвердження УЄФА проведення Євро-2012 в чотирьох містах України. Воно має вилитися в зростання прямих іноземних інвестицій в готельний бізнес, харчову і легку промисловість", - запевнив Олександр Вєдєнєєв. За різними оцінками, до кінця грудня безготівковий курс коливатиметься в рамках 7,95-7,98 грн./$. Нестабільною, на думку фінансистів, очікується валютна ситуація на початку 2010 р. Передбачається, що "пробудження" міжбанку після свят станеться не раніше 11-12 січня.
"В другій декаді ринок почне розгойдуватися. На міжбанку можуть бути стрибки курсу в межах 5 коп. Українські підприємства будуть різними темпами входити в робоче русло, і через низьку ліквідність ринок може серйозно реагувати навіть на невеликі покупки і продажі ВКВ", - прогнозує Антон Стадник. Згідно з нинішніми оцінками, міжбанківські котирування в січні можуть коливатися в рамках 7,97-8,2 грн./$.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас