"Ъ": Уряд поділиться повітрям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд поділиться повітрям

Енергетика
596
Перший заступник глави Національного агентства екологічних інвестицій (НАЕІ) Максим Мордань розповів про те, як працюватиме механізм державної підтримки зменшення підприємствами викидів парникових газів. Нова схема реалізації проектів спільного здійснення в рамках ст. 17 Кіотського протоколу закріплена постановою Кабінету міністрів №1313, яка набула чинності 18 грудня. Тепер підприємство, яке знайшло інвестора-покупця квот за кордоном, може розраховувати, що держава в особі НАЕІ передасть інвесторові певний об'єм одиниць встановленої кількості (ОВК), а підприємство фактично безкоштовно отримає енергоощадне устаткування або кошти на його закупівлю.
Переобладнання дозволить компанії скоротити викиди парникових газів, квота яких буде повернена державі.
"Україна використовує половину своєї квоти на викиди. Держпідтримка компаніям шляхом передачі частини ОВК дозволить їм встановити енергоощадне устаткування і зменшити викиди. Це вплине на скорочення емісії по Україні в цілому, - зазначив пан Мордань. - В обмін на скорочення викидів парникових газів українськими підприємствами, якого планується досягти з 2013 по 2022 роки, інвестор отримає частину квоти, встановленої для держави".
Підприємства для впровадження проекту повинно буде затвердити його в НАЕІ, отримати ідентифікаційний номер в Міжнародному журналі трансакцій, а також щороку подавати до НАЕІ звіти про скорочення викидів парникових газів. Якщо компанія на момент подачі прохання про отримання держдопомоги не досягла скорочення викидів, але зобов'язана зробити це до 31 грудня 2012 року, то держпідтримка виражатиметься "в передачі інвесторові ОВК не більше 50% планових скорочень викидів за проектом з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2022 року або впродовж довшого терміну - життєвого циклу проекту". Якщо скорочення викидів було досягнуте, розмір держпідтримки складе 75%.
Такі проекти будуть одиничними, говорять в НАЕІ. "Цей механізм не вимагає витрат з держбюджету на реалізацію програм енергетичної модернізації промислового сектора", - сказав пан Мордань. Він додав, що схема не виключає продажів одиниць скорочень викидів (ОСВ), отриманих після модернізації виробництва за свої ресурси підприємств. "Але отримуючи держпідтримку, підприємства застраховані від фінансових махінацій інших учасників ринку. Держава гарантує їм прозору і ліцензовану процедуру верифікації проекту", - сказав Максим Мордань. За даними НАЕІ, 80% викидів CO2 припадає на електроенергетику. Парникові гази і азотні оксиди також викидають в атмосферу підприємства металургійної і коксохімічної галузей.
На підприємствах доки не знають, чи будуть вони претендувати на держпідтримку. "Схема реалізації проектів спільного здійснення в рамках Кіотського протоколу до цих пір не популярна. Українські компанії звикли брати участь в держтендерах і купувати устаткування під держгарантії. Крім того, оформлення документації коштує дуже дорого, але заплативши за неї, не отримуєш гарантії, що НАЕІ допустить проект до реалізації", - уточнив арбітражний керівник компанії "Центренерго" Євген Луговськой. За словами пана Морданя, процедури оцінки і перевірки відповідності ОСВ і ОВК нормам кліматичної конвенції ООН проводять спеціалізовані міжнародні агентства: "Оформити документи для реалізації проектів спільного здійснення варто до 100 тис. євро. І щороку компанія повинна платити ще 15-30 тис. євро за проходження повторної верифікації. Інакше неможливо створити точний реєстр квот".
Як повідомив власник концерну "Стирол" Микола Янковський, компанія має намір брати участь в цьому проекті. "Але процедура оформлення документів дуже складна. Ми пробували залучити іноземні інвестиції на модернізацію устаткування з метою скоротити викиди. Ми хотіли придбати устаткування японської компанії Mitsubishi на суму 25 млн євро. Ні у профільному міністерстві, ні в НАЕІ отримати дозвіл не вдалося", - сказав він.
"Брати участь в таких проектах зможуть лише найбільші промислові компанії. Адже йдеться про закупівлю устаткування, яке дозволить знизити на 50-70% викиди. Значить, підприємству потрібно буде встановлювати устаткування вартістю не менше $500 млн, - вважає директор фонду Carbon Investments-Україна Віталій Федорченко. - Крім того, крупні європейські компанії не можуть купувати наші квоти за такою схемою, оскільки працюють лише в рамках європейської системи торгівлі квотами 'Cooperative trading'. А США взагалі не ратифікували Кіотський протокол. По суті, нашим підприємствам буде складно знайти ринок збуту для ОВК".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас