В Білорусі на держпрограму із виробництва біопалива планується у 2010 р. направити Br18,2 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Білорусі на держпрограму із виробництва біопалива планується у 2010 р. направити Br18,2 млрд

Енергетика
131
На фінансування Державної програми із забезпечення виробництва дизельного біопалива в Білорусі на 2007-2010 рр. планується направити в 2010 р. Br18,2 млрд. Це передбачено постановою Ради Міністрів від 11 грудня 2009 р. №1627, повідомили в апараті Радміну.
Документом внесені зміни в техніко-економічне обґрунтування програми і в орієнтовні обсяги її фінансування. В цілому за чотири роки дії програми її загальний обcг фінансування складе Br89,2 млрд. На це будуть направлені кошти державних науково-технічних програм і власні кошти організацій. Гроші прямують на виконання науково-дослідних робіт (НДР) і науково-дослідних, дослідно-конструкторських і дослідно-технологічних робіт .
Для досягнення цільових параметрів держпрограми розроблені і виконуються заходи. Вони передбачають розробку способів здобуття біопалива, нормативно-технічної документації і організацію виробництва і збуту дизельного біопалива з поновлюваних джерел сировини. При цьому обсяги фінансування заходів уточнюватимуться за результатами розробки проектно-кошторисної документації, а також після проходження експертизи завдань для включення їх в державні науково-технічні програми.
Крім того, програма спрямована на організацію виробництва і збуту сумішевого дизельного біопалива на основі метилових ефірів жирних кислот організаціями РУП "Виробниче об'єднання "Белоруснефть" в об'ємі до 1 млн. тонн на рік.
В 2007-2008 рр. у ВАТ "Гродно Азот" були введені дві установки з виробництва біопалива потужністю по 5 тис. тонн на рік кожна. На цьому устаткуванні шляхом хімічної переробки рапсового масла отримують метилові ефіри жирних кислот - продукт, який може використовуватися як паливо для дизельних двигунів як в чистому вигляді, так і в суміші в будь-яких співвідношеннях з мінеральним паливом. Гродненське підприємство направляє його для виготовлення сумішевого палива (метиловий ефір додається в звичайне дизпаливо в об'ємі 5%).
Згідно із держпрограмою в 2010 р. виробництво біодизельного палива в Білорусі планується довести не менше ніж до 0,78-1 млн. тонн. Виробництво рапсового масла наступного року повинно скласти 228,3 тис. тонн, в 2009 р. цей показник був 151,3 тис. тонн.
Метою держпрограми із забезпечення виробництва дизельного біопалива в Білорусі на 2007-2010 рр. є підвищення рівня екологічної і енергетичної безпеки країни, зменшення залежності національної економіки від імпорту нафти. На основі вітчизняної сировинної бази створюються промислові виробництва дизельного біопалива з поновлюваного джерела - рапсового масла.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас