СБ: Для створення системи земельного кадастру Україні потрібно мінімум 2,5 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Для створення системи земельного кадастру Україні потрібно мінімум 2,5 роки

Аграрний ринок
257
"Створення в Україні системи кадастру в 2012 р. - завдання надскладне, але виконати його можливо", - вважає експерт Світового банку Гевін Адлінгтон. Проте, на його думку, "якщо процес відбуватиметься такими ж темпами, як впродовж минулих років, то знадобиться на 2-3 роки більше". Такий висновок було зроблено представниками СБ за результатами оцінки реалізації проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості і розвиток системи кадастру" і стану законодавчої бази в Україні, проведених в грудні 2009 р., передає прес-служба Державного комітету України із земельних ресурсів.
Експерт Світового банку поставив в пряму залежність побудову в Україні системи земельного кадастру від виконання робіт, передбачених проектом, - створення картографічної основи кадастру та інформаційної системи - електронної бази даних. "Потрібно, аби були створені індексні кадастрові карти на всю територію України. Але найскладніше і найважливіше - це створення інформаційної системи, з наступним введенням в неї всієї необхідної інформації. За нашим досвідом, не було випадків, коли б інформаційну систему створювали швидше, ніж за 2 роки", - підкреслює Адлінгтон.
Необхідною умовою завершення робіт зі створення системи кадастру в 2012 р. експерт називає "послідовні, швидкі і добре скоординовані дії Держкомзему і всіх, від кого це залежить".
"Потрібно знайти високопрофесійного підрядчика, який відразу почне працювати. Непростим завданням буде налагодити ефективне управління цим контрактом з боку Держкомзему. Це непросто, але можливо", - відзначив Адлінгтон.
Експерт уточнив, що йдеться про земельний кадастр. "На території міст і містечок проблема ускладнюється у декілька разів тим, що там розташовані об'єкти нерухомості, які можуть бути зареєстровані в різних органах. І доки не буде уніфікованої системи, яка адекватно працюватиме на території міських зон, питання залишиться відкритим", - зазначив фахівець.
При цьому він повідомив, що створення такої системи виходить за рамки проекту, оскільки "за своєю природою ці проблеми є технічними - це адміністративні проблеми, які повинні регулювати закон і нормативна база, що регламентує його прийняття".
За оцінкою Адлінгтона, "в питанні створення кадастру нерухомості в міських зонах Україна знаходиться позаду практично всіх своїх сусідів". Оцінюючи терміни, необхідні для виконання цієї роботи в Україні, він послався на аналогічний досвід інших країн: "Більшість країн, з якими ми працювали, за масштабами, звичайно, були меншими - вони змогли створити систему за 5-6 років. Україна більша за масштабами, їй потрібно більше часу - близько 10 років.
Світовий банк щонайменше двічі на рік проводить оцінку реалізації проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості і розвиток системи кадастру". Цей проект є одним з найбільших в інвестиційному портфелі банку в Україні. Адлінгтон зазначив, що "наступний етап оцінки проекту буде проведений навесні 2010 р. - тоді можна буде сказати точніше, скільки ще років Україна створюватиме земельний кадастр".
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас